Honing
Biologische honing

Wat is rauwe honing?

De term 'rauwe honing' komt tegenwoordig steeds vaker langs. Het zou gezonder en lekkerder zijn dan 'gewone' honing. Maar wat is rauwe honing nou eigenlijk in?

Voor de uitleg van 'rauwe honing' zoeken we eerst uit wat 'rauw' precies inhoudt. Via internet vinden we het volgende: "Niet gekookt of gebakken" en "ongekookt en vers". Verder zien we op internet de term 'onbewerkt' in combinatie met 'rauwe honing'. Dit zou dus inhouden dat het honing is wat niet gekookt en bewerkt is.

Honing zoals de bijen het bedoeld hebben

Met die uitleg is de term 'rauwe honing' voor ons van Imkerij de Werkbij vanzelfsprekend. Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Voor het verwerken van honing moet het vloeibaar zijn. Honing kristalliseert op den duur. Dit is een natuurlijk proces wat laat zien dat de eindfase van de honing is bereikt. Gekristalliseerde honing is hard en om het vloeibaar te maken, moet het verwarmd worden. Echter als je honing te warm maakt, laat staan daadwerkelijk kookt, dan verbreek je alle goede enzymen die in de honing zitten. Iets wat je absoluut wil voorkomen! Daarom verwarmen wij tot maximaal 40 graden Celsius. Deze temperatuur is gelijkend aan de warmte in een bijenkast.

'Rauwer' kan niet!

Je zou dus kunnen zeggen dat rauwe honing een verkoopterm is. Het klinkt mooi en puur, maar het is dus vanzelfsprekend. Als je op zoek bent naar de meest onbewerkte honing, dan raden wij raathoning aan. Zo uit het raampje gesneden! Een stukje raathoning bevat zelfs nog de waszegeltjes die de bijen erop maken. Hier is dus echt nog helemaal niets mee gebeurd, niet verwarmd, niet gezeefd, alleen gesneden!


Probeer zelf onze raathoning!Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Kees Verrips