Honing

Waarom kristallisatie honing?

Goede honing gaat op den duur kristalliseren, wat ook wel ‘versuikeren’ wordt genoemd. De ene soort doet dat wat sneller dan de andere. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning zal niet zo snel kristalliseren

Andere factoren die invloed hebben op de kristallisatie zijn: het vochtgehalte in de honing, temperatuur, tijd en kristallisatiekiemen in honing.

 Klik hier voor onze honing

Versuikerde honing vloeibaar maken

Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten. Let op dat u de honing niet te warm maakt, hierdoor zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen.

Vochtgehalte in de honing

Honing met een vochtpercentage van 15 tot 18 procent zal sneller gaan kristalliseren dan wanneer het vochtpercentage hoger is. Het glucosegehalte komt hier weer om de hoek kijken, want zodra het vochtpercentage stijgt zal het glucosegehalte afnemen. Lage temperaturen remmen het proces van kristallisatie. Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren. Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden. Honing die bewaard staat in een temperatuur van ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken/maanden al gekristalliseerd zijn.

Honing en tijd

Ook tijd beïnvloedt de honing. Naarmate de honing langer blijft staan, rijpt de honing verder. Dit betekende dat de glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in de honing toeneemt. Bij een hogere temperatuur gaat dit sneller en de kristallisatie zal afnemen. Kristallen hechten zich op kleine deeltjes in de honing. Wanneer de honing dus fabrieksmatig gefilterd is onder hoge druk zal het aantal deeltjes afnemen en zal hierdoor de honing minder snel kristalliseren.

Crèmehoning

Crème honing is vloeibare honing gemengd met fijn gekristalliseerde honing. Door gedurende een aantal dagen enkele keren te roeren ontstaat er een goed smeerbare crèmehoning. Deze honing is niet doorzichtig, is goed smeerbaar en loop niet van het mes af. Daarnaast heeft de crèmehoning vaak een uitzonderlijk zachte smaak. We hebben bijvoorbeeld bloemen crémehoning.

 Onze honing   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Kees Verrips