Bijproducten
Bijenwas

Bijenwas voor een stevige basis

Bijenwas is voor bijen van essentieel belang. Om de honing in de bijenkast op te kunnen slaan, hebben de bijen raten nodig. De raten van bijenwas bouwen ze met elkaar. Aan elkaar hangend zweten ze met de wasklieren kleine wasplaatjes die ze vastmaken tot honingraten. Een jonge honingraat is wit tot lichtgeel van kleur en zeer licht van gewicht.

stukjes bijenwas

Het is wonderbaarlijk dat een honingraat een groot gewicht aan honing kan dragen. De honingraatconstructie is bijzonder sterk en in de bouwwereld nergens overtroffen. Zodra de bijen de raten hebben gemaakt, stoppen ze deze vol met honing of broed.

Een handje helpen met kunstraat

Imkers kunnen de bijen vast een handje helpen door kunstraat, ofwel startraat, te plaatsen in de ramen. Dit is een voorgedrukt 'velletje' bijenwas, dat door de bijen verder uitgebouwd wordt. De bijen hoeven minder hard te werken en hebben een mooie basis voor de bouw van raten. Het kunstraat kan op twee manieren voorgedrukt zijn, namelijk gegoten of gewalst. Bij gegoten kunstraat worden alle luchtbelletjes uit de vellen geperst. Hierdoor trekt de was niet krom wanneer het verwarmd wordt, maar de vellen zijn daardoor ook brosser en breekbaarder. Gewalste kunstraat bevat nog kleine luchtbelletjes en is daardoor flexibeler, maar trekt dan weer sneller krom. Het is per imker verschillend waar ze het liefst mee werken.

honing in honingraat

Heerlijk geurende bijenwas kaarsen

Gewalste kunstraat kan ook prima gebruikt worden voor het rollen van bijenwaskaarsen. Dit is een leuke activiteit voor jong en oud! Door de raatvellen op diverse manieren te rollen, zijn er allerlei verschillende kaarsen te maken. Naast kaarsen rollen, kan vloeibare bijenwas ook in mallen worden gegoten. Bijenwaskaarsen geven een rustige, donkere vlam. Ze verspreiden een heerlijke aromatische geur. Goede natuurzuivere kaarsen hebben een minimaal vijf branduren. Hoe groter de kaars, hoe langer hij brandt. Dit kan wel oplopen tot 150 branduren! Ons kaarsenmerk, de Margreth Candle, biedt een ruim aanbod aan bijenwaskaarsen!

gegoten bijenwaskaarsen van De werkbij

Voor zachte huiden en harde tafels

Bijenwas wordt voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. Het is onder andere bekend van de ouderwetse boenwas voor meubels. Bijenboenwas is geschikt voor alle houtsoorten en is verkrijgbaar in drie varianten, namelijk donker, geel en blank. Daarnaast wordt bijenwas verwerkt in verschillende verzorgingsproducten. Je vindt het bijvoorbeeld in lippenbalsems en in crèmes.

Multifunctioneel voor iedereen!

Al met al is de was dus een multifunctioneel product wat door iedereen gebruikt kan worden. Het is zelfs eetbaar! Als je een stukje raathoning neemt, dan zitten de waszegeltjes er nog op. Er wordt gezegd dat bijenwas het kraakbeen en de tussenwervels ondersteunt en versterkt. 

Zelf bijenwaskaarsen maken  Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)