Bijenwaskaarsen maken - zo doe je dat
Bijenwaskaarsen maken kun je zelf doen! Het is een leuk en gezellig werkje! Bijenwas is een prachtig natuurproduct, voor 100% gemaakt door de bijen. Bijenwaskaarsen geven een heerlijke geur af. Bijenwaskaarsen verspreiden een warme, gezellige gloed en branden relatief lang.
Bijenwaskaarsen kunnen gegoten, gedompeld of gerold worden. Je kunt het zelf doen, het is niet moeilijk! We hebben een stappenplannetje gemaakt voor het zelf bijenwaskaarsen maken. Hieronder vind je ook precies wat je nodig hebt. Bijenwaskaarsen maken is een leuke activiteit in de vakantie, tijdens een verjaardagpartijtje of een ontmoeting met vrienden of vriendinnen.
Inhoudsopgave
- Hoe maak je bijenwas vloeibaar?
- Zelf bijenwaskaarsen maken: gieten of dompelen
- Zelf een bijenwaskaars gieten
- Bijenwaskaarsen maken: zelf een bijenwaskaars dompelen
- Zelf bijenwaskaarsen maken: kaarsen rollen
Als je met bijenwaskaarsen aan de slag wilt, gebruik je was in de vorm van bijenwaspastilles in zak van 500 gram of een kilo bijenwaspastilles. Ook lonten, mallen en kaarsenraatvellen kun je in de webshop vinden. Zoek je een handig pakketje om te beginnen met een dompelkaars? Kijk dan eens naar het DIY dompelpakket.
Hoe maak je bijenwas vloeibaar?
Wil je bijenwaskaarsen maken, dan smelt je eerst de was. Breng een laag water van ca. 10 cm aan de kook in een pan. Laat het een tikje afkoelen. In de pan zet je een kleinere pan of roestvrijstalen kom (au-bain-marie). Hierin doe je de bijenwas. Zo laat je de was voorzichtig – op middelhoog vuur – smelten bij een watertemperatuur van ca. 70 graden. (Bijenwas smelt op 60 graden). Je kunt de temperatuur van het water controleren met een kookthermometer. Roer de essentiële olie er goed doorheen met een houten stokje.
Zelf bijenwaskaarsen maken: gieten of dompelen
Dit heb je nodig voor bijenwaskaarsen maken:
- Warmtebron (je gasfornuis of kookplaat)
- Schaar
- 2 hittebestendige pannen van verschillende grootte (ze moeten in elkaar passen). Het binnenste pannetje kan het best een oud pannetje zijn, daar doe je de bijenwas in (au-bain-marie). Er bestaan ook officiële smeltpannen voor als je dit vaker wil doen.
- 2 houten of plastic eetstokjes met elastiekjes, of een paar goede wasknijpers
- Bijenwaspastilles
- Mal naar keuze, of waxinelicht cupjes
- Lont die past bij de kaars
- Eventueel: essentiële olie of geur-olie
Na een paar uur is de kaars hard en klaar voor gebruik. Knip het lont bovenaan af tot ca 2,5 cm.
Zelf een bijenwaskaars gieten
- Gebruik vormpjes of een mail om de warme was in te gieten. Je kunt bijvoorbeeld waxinelicht cupjes van glas (15 stuks) gebruiken, en bijpassend lont dat voor waxinelichtjes geschikt is. Er zijn ook mooie echte mallen (gietvormen) die gemaakt zijn om kaarsen in te gieten. Er zijn veel vormen om uit te kiezen: een 'dennenappel mal', een 'korfkaars mal (klein)', of een 'bolkaars met touwmotief mal'.
- Zet de mal op een stevige ondergrond die is afgedekt met een oude doek of krant/karton.
- Kies een bijpassend lont – hoe je dat doet lees je hier.
- Vet eventueel de mal in met zonnebloemolie, zodat de kaars gemakkelijk los komt van de mal, als hij is uitgehard. Zo blijft hij niet aan de wanden kleven, en komen er geen barstjes of scheurtjes in.
- Maak je een waxinelichtje, dan kun je de pit (de lont) met een paar warme pastilles vastplakken in de vorm. Breng de lont altijd aan in het midden. Je kunt aluminium cupjes en bijpassende lontjes in één pakketje bestellen.
- Gebruik je een mal, dan kun je het lont in het midden van de mal hangen, geklemd tussen twee stokjes die je met een elastiekje tegen elkaar aan trekt. Of je gebruikt een wasknijper om de lont op zijn plek te houden. (Als dit lastig is, kun je de kaars ook gieten zonder lont, en daarna in het midden van de kaars een gaatje boren, waar je de lont met een grote naald (bijvoorbeeld een stopnaald) doorheen trekt. Daarna het gat ook weer dichtgieten met vloeibare was).
- Giet het cupje of de mal voorzichtig vol met de vloeibare bijenwas. Laat de lont zitten tot de was volledig is uitgehard. Knip daarna de lont af, ca. 2,5 cm boven de kaars.
Bijenwaskaarsen maken: zelf een bijenwaskaars dompelen
Kies je voor gemak bij het bijenwaskaarsen maken? Koop dan het kant en klare 'do it yourself dompelpakket bijenwas' ! In dit pakket zit 600 gram bijenwas en een dompelblik met een lont erin. Dan heb je meteen alles bij de hand!
Kies je liever apart voor losse onderdelen, kies dan een lont dat past bij de bijwaskaarsen die je wilt maken. Er zijn verschillende soorten lonten – als je niet de goede hebt, kan het zijn dat je kaars niet (goed) brandt. Knip het lont af op een lengte die enkele centimeters langer is dan de kaars die je wilt maken.
- Als je de lont van de klos afrolt, is het beginpunt van de draad de bovenkant van de lont. Ook de volgende lont heeft een eigen bovenkant (het V-vormpje staat rechtop).
- Maak de was warm tot ongeveer 70 graden (zie boven bij bijenwas vloeibaar maken).
- Dompel het op maat geknipte lont in de was. Hou het lont de 1e keer 1 minuut in de was.
- Haal de kaars naar boven, wacht een minuut, en dompel hem opnieuw onder, en trek hem weer omhoog.
- Na elke dompeling wacht je een minuut voordat je verder gaat, totdat de gewenst dikte is bereikt.
- Laat de bijenwaskaarsen een paar uur uitharden.
Zelf bijenwaskaarsen maken: kaarsen rollen
Dit is de gemakkelijkste manier om een bijenwaskaars te maken. Gerolde kaarsen worden gemaakt van raatvelletjes.
Dit heb je nodig voor een gerolde bijenwaskaars:
- Een föhn
- Raatvellen van bijenwas
- Schaar
- Lont
- Een stevig stuk karton als ondergrond
Zo maak je zelf een gerolde bijenwaskaars:
- Begin op een stevige ondergrond die je hebt afgedekt met karton, omdat warme raatvelletjes weleens plakkering kunnen zijn.
- Breng de raatvelletjes op temperatuur: ga er even met een warme föhn bij langs.
- Knip het lont af, 2 cm langer dan de kant van het raatvel. Je kunt dit doen langs de korte, of langs de lange kant. Leg de lont op het velletje laat hem aan één kant 2 cm uitsteken. Aan de andere kant steekt de lont niet uit. Dit is de onderkant van de kaars.
- Druk de lont, dat langs de rand ligt, een beetje aan zodat vastzit. Vouw het stukje nog een keer om zodat het wat ronder wordt, en dan met 2 handen verder rollen, voorzichtig aandrukken zodat het goed aansluit. Zorg dat je precies recht rolt. Als je in het begin recht rolt, dan heb je goede kans op een rechte kaars. Doorrollen en licht aandrukken met de vlakke hand of duim. Druk aan het eind de naad stevig aan op de kaars zodat die goed vast blijft zitten.
- Rollen over de lange kant is de beste manier om een rechte kaars te krijgen. Je kunt de kaars makkelijker recht maken, omdat je het raat precies kunt laten aansluiten, de zeskantjes passen in lijn met elkaar.
Dit artikel is geschreven samen met Mavis en Sanne. Mavis werkt bij de Werkbij in Veenendaal om de Nederlandse taal te leren en helpt bij allerlei praktische taken. Sanne werkt op vrijdag in natuurtuin De Gatherhof en rolt regelmatig kaarsen in onze Honing Speciaalzaak in Vaassen.