Bijproducten

Welk lont heb ik nodig voor mijn bijenwaskaarsen?

Een bijenwaskaars is een prachtig natuurlijk product, dat je zelf kunt maken. De kaarsen branden mooi, en er komt weinig roet vanaf, waardoor je de lucht schoon houdt en muren en wanden mooier wit blijven.

Voor het maken van de kaarsen heb je behalve bijenwas en een goede mal ook lont nodig. De dikte van het lont dat je nodig hebt, is afhankelijk van de diameter van de kaars die je gaat maken. We zetten hier voor je op een rijtje welke lontdikte past bij de dikte van je kaars.

Dikte van het lont
Lont 2   Diameter kaars: 2 cm
Lont 3   Diameter kaars: 3 cm
Lont 4   Diameter kaars: 4 cm
Lont 5   Diameter kaars: 5 cm
Lont 6   Diameter kaars: 5,5 cm
Lont 7   Diameter kaars: 6 cm
Lont 8   Diameter kaars: 6,5 cm
Lont 9   Diameter kaars: 8 cm
Lont 12 Diameter kaars: 10 cm

Bij het gebruik van het lont is het belangrijk dat je de juiste kant van het lont boven hebt. Anders brandt het lont niet goed op. Er zit een V in de structuur van het lont. De punt van de V moet naar beneden wijzen. Om je te helpen hebben we aan de bovenkant van het lont een knopje gedaan. Onze lonten zijn alleen geschikt voor bijenwaskaarsen.

Bijenwas

Heb je nog geen bijenwas voor je kaarsen? Je kunt deze bijenwas kopen bij de Werkbij, via de webshop, of op een van onze bezoeklocaties in Rhenen of Vaasen. Bijvoorbeeld in pastilles, zodat je gemakkelijk de juiste hoeveel was kunt afwegen en gebruiken voor je kaars. Je kunt deze kopen in hoeveelheden van 500 gram of een hele kilo.

Hoe kan ik zelf bijenwaskaarsen maken

Een mal voor je kaars

Je kunt van bijenwas kaarsen maken in allerlei groottes en in verschillende vormen. De mal die je gebruikt bepaalt de vorm en de grootte van je kaars. Het aardige is dat veel mallen een leuke structuur aan de buitenkant van je kaars geven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mal met een touwstructuur aan de buitenkant. Of je maakt een kaars in de vorm van een bijenkorf met 3 vrolijke bijtjes erop. Bij de Werkbij kun je verschillende mallen aanschaffen, gemaakt van siliconen. Het lont koop je er apart bij.

Creatieve ideeën met bijenwas

Vind je het mooi om met bijenwas te werken? Je kunt er nog zoveel meer van maken! Bijvoorbeeld crèmes of een mooie bijenwasdoek. Alle creatieve ideeën vind je in dit mooie boek: ‘Creatief met bijenwas’.

Producten om zelf bijenwaskaarsen te maken   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga