Sociaal ondernemen

Margaretha's bijenwaskaarsen

Margaretha maakt bijenwaskaarsen bij de Werkbij. De kaarsen van De Werkbij hebben dankzij Margaretha's bijenwaskaarsen hun eigen merk! Margaretha (28) woont in Rhenen en werkt al 13 jaar bij Imkerij de Werkbij. Ze heeft haar eigen specialiteit: alle bijenwaskaarsen worden in Veenendaal door Margaretha gemaakt. Dat doet ze met veel liefde! Daarom heten de kaarsen ‘Margreth Candles’. Margaretha is een echte doener. Ze heeft naast haar werk een hele stapel leuke hobby’s. Ze vertelt geen lange verhalen, maar ze maakt wel een hoop lol!

Bekijk de Margreth Candles   Bijenwas voor kaarsen kopen

Groeien in je eigen tempo

Margaretha ging naar het speciaal onderwijs (praktijkonderwijs) in Ede. Of ze school leuk vond? ‘Nou, het ging. Werken is leuker. Maar ik was wel altijd netjes en braaf op school, ik had nooit straf, haha!’
Voor haar opleiding zocht Margaretha 13 jaar geleden een stageplek. Die vond ze bij Imkerij de Werkbij. Na haar stage is Margaretha nooit meer weggegaan. Gelukkig niet! Ze leerde allerlei klussen doen: ‘Etiketten op de potten plakken, koeken inpakken, honing tappen.’ Maar ook als er stellingen gebouwd moeten worden staat ze vooraan. Margaretha heeft genoeg spierballen en ze is een echte aanpakker.
Imkerij de Werkbij is een sociale onderneming. Het team bestaat uit mensen met heel verschillende opleiding en achtergrond. Omdat er ruimte is voor groei en ontwikkeling, kun je in je eigen tempo je talenten leren kennen. Of een nieuwe start maken als het in je leven, door allerlei omstandigheden, heeft tegengezeten.

Werken bij De Werkbij

Margaretha heeft allang uitgevonden wat ze het allerliefste doet bij de Werkbij: bijenwaskaarsen maken in alle soorten en maten! En dat is een heel precies werkje. Omdat ze het al zo lang doet, is ze er heel bedreven in geworden. De gegoten bijenwaskaarsen zijn haar specialiteit.  ‘Je moet zorgen dat de naad in de mal goed recht zit. We hebben veel verschillende mallen. Dan doe je een elastiekje om de mal. En het kaarslont moet precies in het midden. Daarna giet je de hete was in de mal.’

Margaretha bijenwaskaarsen
foto: bijenwaskaarsen gieten in mal

Zelf bijenwaskaarsen maken    Bijenwas voor kaarsen kopen

Een bezige bij

Margaretha woont thuis bij haar ouders en heeft 5 broertjes en 2 zusjes. Ze houdt van het maken van mooie dingen. Bijvoorbeeld prachtige 3D-kaarten, gewoon om naar iemand te versturen. Dat doet ze met hobbydots. En ze doet ook diamond painting. Dit is een heel precies karweitje waarbij je met een pen en een pincet kleine steentjes op een ondergrond plakt. Trots laat ze de mooie kerstkaarten zien die in de kantine aan de muur hangen. Eigenlijk is Margaretha het liefst altijd bezig. Lekker een rondje wandelen, of ze gaat met haar opa en oma een rondje fietsen in de buurt of in het bos. En in februari heeft ze ook nog geschaatst!
Op zaterdagmiddag gaat ze naar de kringloopwinkel van Woord en Daad. Daar helpt ze in de winkel. Margaretha kun je dus echt wel een bezige bij noemen!

Margaretha bijenwaskaarsen
foto: Margaretha met Margreth Candle

'De collega's van De Werkbij zijn heel gezellig.'

Margaretha heeft een auto en vindt het fijn om een rondje te rijden. En om een beetje gas te geven, vertelt ze breed lachend. Ze komt in de auto naar haar werk en gaat soms ook voor de Werkbij op pad, om een bestelling weg te brengen. Of een pakket op te halen.
Ze heeft het erg naar haar zin bij de Werkbij. ‘Het werk is heel leuk. En de collega’s bij De Werkbij zijn heel gezellig’. Hoe ze naar de toekomst kijkt? ‘Daar denk ik helemaal niet over na.’ En waar mag je Margaretha ’s nachts voor wakker maken?
‘Nergens voor!’, zegt ze meteen. ‘Laat mij maar lekker slapen!’

Gerolde bijenwaskaarsen   Terug naar het overzicht

Liefde voor mensen: een sociale onderneming

Margaretha is een enthousiaste en toegewijde medewerker, die bij de Werkbij haar plek gevonden heeft. Vanuit haar achtergrond in het praktijkonderwijs vond ze haar passie voor bijenwaskaarsen maken bij de Werkbij. Ze heeft alle expertise in het gieten van bijenwaskaarsen en is er zo bedreven in! Het gieten van bijenwaskaarsen is echt haar specialiteit. De ontwikkeling die Margaretha heeft doorgemaakt, laat zien dat het bieden van ruimte voor ontwikkeling en groei kan leiden tot een mooie baan. 
Afstand tot de arbeidsmarkt: daar geloven we niet niet in. Er liggen zoveel kansen die waargemaakt kunnen worden, zodat mensen niet langs de kant hoeven staan!

Margaretha en het team van de Werkbij in Veenendaal
foto: Team de Werkbij in Veenendaal

Margaretha's bijenwaskaarsen in de maak

Margaretha's bijenwaskaarsen kopen?

Bij ons kun je prachtige 100% natuurzuivere bijenwas kaarsen kopen in diverse vormen en modellen. We bieden zowel kleine kaarsen met meer dan 5 uur brandduur als grote kaarsen met wel 150 uur brandduur. Onze kaarsen met het 'Margreth candles' label worden met liefde gemaakt door Margaretha in ons eigen kaarsenatelier.

Geschreven door:

Aukelien Wierenga