Sociaal ondernemen, wat is dat eigenlijk?
Kees Verrips is voormalig onderwijzer en eigenaar van sociale onderneming Imkerij de Werkbij. Sociaal ondernemen, wat betekent dat voor hem en hoe geeft hij dat vorm? Een gesprek met Kees over zijn drive, de koers die hij vaart, en wat er zo bijzonder is aan Imkerij de Werkbij.
(foto Dennis Dekker)
'Wat ik doe is het doel voor ogen houden'
Wat drijft je en hoe ga je te werk? En wat betekent 'liefde voor bijen en mensen'?
‘Wat ik doe is het doel voor ogen houden,’ zegt Kees resoluut. ‘Als je een keer bijna struikelt, ga je terug naar je doel. Dat is voor mij écht ondernemerschap. Ik heb twee doelen op dit moment. Mensen de verwondering laten ervaren voor alles wat er groeit en bloeit en leeft. En het tweede doel is de praktijk-leersituatie bij de Werkbij. Het maakt niet uit hoe je opgeleid bent: alles wat je doet moet zakken van het hoofd naar het hart. Daar gaat het om. Echt.’
Liefde en verwondering voor de natuur
Wat bedoel je met die verwondering over alles wat er groeit en leeft?
‘Je kunt de natuur op zoveel manieren benaderen en ervaren. Het is helemaal niet verkeerd dat we onze natuurlijke omgeving wat ordenen, maar dat hoeft niet met de gifspuit in de hand. Dat kan misschien ook met houtsnippers. Of met bodembedekkers. In het modderpad dat de boeren vroeger naast de boerderij hadden, kwamen vogels baden, en de zwaluwen haalden er modder voor hun nestjes.
In de media zien we veel polarisatie, ook in de berichtgeving over de natuur. Bijen tegenover insecten. Honingbijen tegenover de wilde bijen… Zo hoef je daar helemaal niet naar te kijken. Wat ik zó vaak mis is de liefde en de verwondering voor de natuur.’
'Ik word helemaal niet gedreven door kilo's honing'
Sociaal ondernemen - over het delen van geluk
'Mensen worden gelukkig wanneer ze liefde kunnen geven en ervaren in de schepping. Of wanneer ze in de schepping zien dat God dit doet. Dat geldt ook voor mij. Heb ik dit verdiend? Dat ik zoveel moois ontvang? Dat soort vragen houden me bezig.
Ik word dus helemaal niet gedreven door cijfers of door winstmaximalisatie, of door kilo’s honing als het gaat om productie. Geluk zit in andere dingen. En dáár zijn mensen naar op zoek. Geluk kun je niet beetpakken of aan iemand geven. Maar ik ervaar het wel eens. En dan is het mooi als je dat delen kunt, en als mensen zelf ook in beweging komen, en het ontdekken. Dat heeft voor mij veel met sociaal ondernemen te maken.'
Sociaal ondernemen: iedereen heeft zijn eigen talent
Sociaal ondernemen, hoe ziet dat eruit voor de medewerkers van de Imkerij?
‘Ik word persoonlijk geïnspireerd door wat je met een ouderwets woord een levensgemeenschap kunt noemen. Nu noemen we dat in de natuur ook wel een ecosysteem, van bijvoorbeeld de tuin of het bos. Dat woord moeten we misschien weer terugbrengen!
Als bedrijf kunnen we ook een levensgemeenschap zijn.
Dan leer je luisteren naar die verschillende mensen, en samenwerken. Kijk, je hebt mensen die zorgen voor warmte. Je hebt mensen die zorgen voor gein, en voor gezelligheid. Of voor werk. Sommige mensen zorgen voor volume omdat ze maar met één ding bezig willen zijn. Dat zijn gouden medewerkers. Ze doen graag elke dag hetzelfde. Iedereen heeft zijn eigen talent!’
Honing van de imker
Een imker werkt met bijen en oogst de honing. Eten we veel honing in Nederland?
Er is veel belangstelling voor lokale producten en honing van goede kwaliteit. Men wil weer weten waar het voedsel vandaan komt. Dat is belangrijk. We kennen alle imkers die ons honing aanleveren.
'Nederlanders eten ongeveer een halve kilo honing per jaar'
In Nederland zijn we geen echte honingeters, want ons wordt verteld dat suikers ongezond zijn. Onze oosterburen consumeren twee keer zoveel honing als wij doen. Nederlanders eten ongeveer een halve kilo honing per jaar, inclusief producten waarin honing is verwerkt. Dat mag best meer zijn, want je kunt beter honing eten dan hagelslag of pindakaas’.
Ontwikkelingen rond sociaal ondernemen
Hoe kijk je naar de toekomst?
‘Bij de Werkbij gaat het me om de mensen die er werken, dat zij door kunnen gaan met hun arbeid. Ik hoop dat in de toekomst veel meer mensen in een soortgelijke context kunnen werken. Ondernemers willen vaak wel, maar weten nog niet hoe. Daarom voer ik veel gesprekken in mijn netwerk om andere ondernemers iets te laten proeven van hoe mooi dit kan zijn. We laten in onze samenleving nu een grote groep mensen aan de kant staan. Ze hebben geen werk en kunnen hun dierbaren niet onderhouden. Dat doet pijn. Als ondernemer zie ik dit als een persoonlijke verantwoordelijkheid.'
Wil je meer weten? Inspiratie ontvangen rondom werk en sociaal ondernemen? Dan kan via de Nieuwsbrief die eens per 4/5 weken verschijnt.