Het was een gezellige én zonovergoten ochtend, zaterdag 24 april in natuurtuin de Gatherhof (onderdeel van imkerij de Werkbij). Zes kinderen kwamen bloemen zaaien in het kader van de ‘Nationale Zaaidag voor bijen en vlinders’. “Mijn moeder had het al een keer gezegd, bloemen zijn belangrijk voor de bijen,”, vertelt Rutger (6), een van de deelnemers. “Die eten ze namelijk.”

Rutger, Corinda, Laurine, Maurick, Joas en Ralph lopen rond 10.30 uur de tuin in naar de picknicktafel. Om hen heen bloeien paardenbloemen en narcissen. Hier en daar vliegt een bijtje. Op de tafel staan potjes met bloemenzaad. Die gaan de kinderen eerst samen met Nienke bekijken. “We gebruiken zaadjes van bloemen en planten die vorig jaar in de tuin gebloeid hebben,” vertelt Nienke Boone (28), die twee dagen per week in de tuin werkt. Ze houdt een handje zaad aan de kinderen voor.

Groot, klein, driehoekig, langwerpig, rond… alles komt voorbij. “Twaalf, dertien, veertien!”, telt Ralph. “Wat veel soorten!”
In de tuin staan ook bijenkasten, en over een tijdje komen de bijen nectar uit de gezaaide bloemen halen. De natuurtuin laat zien hoe bloemen, planten en insecten elkaar nodig hebben en samen zorgen voor bloei, groei en voor het dragen van vrucht.

Rijtje voor rijtje

“Nationale zaaidag valt op een donderdag dit jaar,” licht Kees Verrips van de Werkbij toe. “Maar op donderdag komen er geen kinderen in de tuin natuurlijk. Daarom hebben wij de kinderen op zaterdag uitgenodigd.” Hij wijst naar de vlag die vrolijk wappert in de zon. “Het is wel nationale zaaidag hè! Daar hangen wij de nationale driekleur voor uit!”. 
De kinderen versieren intussen elk een bordje met hun eigen naam. Die plaatsen ze bij het rijtje dat ze gaan inzaaien. Van te voren is al een zaaivak gemaakt langs de rand van de tuin. Met een stokje maken de kinderen het geultje wat dieper en laten het zaad in de rijtjes vallen. Na het zaaien komt er een laagje aarde over en worden de bordjes trots bij de rijtjes geplaatst. En dan is het tijd om de grond te begieten.

Inspirerend

“Echt prachtig om te zien hoe enthousiast de kinderen hun bloemenzaad aan de grond toevertrouwen,” vertelt Kees Verrips. “ Nu komen ze elke week kijken wat er boven de grond komt. Het heeft ons ook weer enorm geïnspireerd.” De natuurtuin in Vaassen is voormalig stuk grasland van 2500m2 dat steeds verder wordt ontwikkeld als een natuur- en educatietuin. Het is een bloeiende oase met bomen, bloemen, kruiden en heesters. In de tuin huizen naast honingbijen ook verschillende solitaire bijen, vlinders en allerlei andere beestjes. De tuin bevat een rustpunt waar je zelf koffie en thee kunt zetten, om op te drinken aan de picknicktafel. Zo kun je genieten van de natuur, de rust en de bloemen. In de zomer, vanaf begin juli, is een deel van de tuin ook pluktuin.
In de tuin worden ook andere natuurmiddagen en workshops georganiseerd voor verschillende groepen (schoolklassen, imkerverenigingen, vriendengroepen). Voor meer informatie mail nienke@dewerkbij.nl.  

Meer over de natuurtuin   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel