De Open Dag: wat een dag! We hadden het gehoopt, maar je weet het niet van te voren. Je weet niet op hoeveel bezoekers je mag rekenen, en of ze zich aangesproken voelen door wat ze zien, horen en beleven. Of er genoeg te doen is. Of alles goed is voorbereid.

Kijken en genieten

Tot onze verrassing en blijdschap komen honderden mensen (zeker meer dan 1000!) naar de Laan der Techniek om dit feest met ons te beleven. Al voor tienen komen de eerste mensen binnen. We hebben geen strakke route gemaakt, zodat iedereen zelf kan kiezen waar hij blijft staan, kijken of luisteren. En proeven natuurlijk (zie foto)! Tegen 12 uur is het heerlijk druk en gonst het in de showroom, de grote hal, in het kaarsenatelier en bij de koffie-met-taart...  en bij nog 21 hotspots waar iets bijzonders te doen is.

Gratis rondvlucht gewonnen? 

Heel bijzonder: Op deze dag gaf De Werkbij 4 gratis rondvluchten cadeau! In week 10 (tussen 6 - 11 maart) maken we de namen bekend van de mensen die tijdens de open dag zo'n rondvlucht hebben gewonnen. Als je hebt gewonnen, nemen we die week contact met je op. Als alle winnaars hun cadeau ontvangen hebben, lees je het hier! De winnaars hebben de beste scores gehaald bij het Wereldkampioenschap Dekselschuiven, het tellen van het aantal snoepjes in de grote pot, en bij de Speurtocht.
De rondvluchten worden door MAF Nederland uitgevoerd. Lees verderop in dit artikel waar MAF voor staat!

Open Dag

Ook de kinderen vermaken zich uitstekend. Ze volgen een speurtocht door het hele pand, maken zelf bakjes van bijenwas en hebben een bijen-knutselactiviteit. De speurtocht is een hele uitdaging. Een van de kinderen meldde op haar inzending: 'Het was heel leuk, zelfs mama vond het moeilijk'. Ook onze collega Pieternel en meer volwassenen deden mee aan de speurtocht.

Een Open dag kun je niet alleen

Een bedrijf staat nooit op zichzelf. We werken samen: imkers, klanten, leveranciers, collega's uit het veld. We hadden er vele uitgenodigd om mee te doen met deze Open Dag. Zo is Chiel er van de Imkershop met imkermaterialen, o.a. een nieuwe topkast. De vader van tekenaar Jasper de Ruiter toont de prachtige zoekplaten en boeken met natuur-illustraties van zijn zoon. Het echtpaar Wiertz demonstreert de verschillende bijen-boenwassoorten. Er is een ambachtelijke Bijenkorfvlechter, en de Mede van de Noordelijke Mederij (de allerlekkerste) kan worden geproefd, mét toelichting van Danique. Van Veldhuizen Logistiek heeft een vrachtwagen voor het pand geparkeerd en ook Dipam en Boerderij Het Binnenveld dragen hun steentje bij.

Open Dag

De honingbij: mysterie rond beestjes

Mohamed en Martin, onze Werkbij-imkers geven elk uur een presentatie over het wonderlijke samenleven van het bijenvolk. Hoe gedragen de bijen zich `s zomers en `s winters, hoe worden honing en bijenwas gemaakt, en hoe ziet het ambacht van de imker eruit? Onze natuurtuin De Gatherhof in Vaassen wordt gepresenteerd met een wandschilderij, foto's en materiaal uit de Werkbijwinkel. Nienke en Hetty, 2 oud-collega’s zorgden voor een levendige toelichting. Overal lopen Werkbij collega's in blauwe vesten om over hun werk te vertellen.

Open Dag

Vliegen voor vrucht

We mogen deze dag gebruik maken van de hal van onze buren van Het Laadperron (onderdeel van opleidingscentrum Het Perron). Een royaal gebaar! Daardoor kan MAF (Mission Aviation Fellowship) op groot scherm aan groepen bezoekers presentaties geven van hun prachtige werk. We zijn - samen met de bezoekers van de Open Dag - onder de indruk van de medische hulp en noodhulp die MAF biedt aan kwetsbare mensen in afgelegen gebieden. Met 130 kleine vliegtuigen zijn ze op veel plaatsen in de wereld actief.

Open Dag

Wat doet MAF Nederland?

Community

Hoe presenteer je een bedrijf? Of misschien: hoe vertel je een sociaal verhaal? Een bezoeker zei na afloop: "Het spreekt me aan dat de Werkbij een kleinschalig bedrijf is van 20 mensen. Maar het is vooral ook een verhaal dat je kunt zien, en een community die je kunt meebeleven. In verbinding met de natuur. En dat is wat we allemaal graag willen!".
Een andere bezoeker zei: "Wat een leuke dag was het bij jullie. Mooi dat jullie zo enthousiast zijn. We mochten ervaren dat mensen zich met hart en ziel inzetten en ook écht voor het product. Liefde voor bijen en mensen. Deze unieke formule brengen jullie zo mooi in praktijk!"
Let op: De volgende Open Dag is weer op de 2e zaterdag van februari: zaterdag 10 februari 2024!

Open Dag Werkbij

Het verhaal van De Werkbijproducten van De Werkbij

De dag zindert nog na. We zijn dankbaar en heel blij met alle partners en bezoekers en collega’s en vrijwilligers die deze dag samen vorm hebben gegeven!
Hieronder nog een impressie van het kinderprogramma, het geweldige team van de catering en de wandschilderij van de natuurtuin, gemaakt door Lieke Verrips

Open Dag

 Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel