Bijen

Een bijenvolk bestaat uit darren (de mannelijke bijen), werksters en een koningin. Samen vormen ze een harmonieus geheel, dat op een bijzondere manier samenwerkt en gericht is op de voortplanting van het volk. Een scheppingswonder, dat we koesteren en waar we diep respect voor hebben.

Lees hieronder meer over het nijvere volk van de bijen.

De dar

De dar heeft geen angel. Zijn enige taak is het bevruchten van een koningin. Slechts weinig darren valt deze dubieuze eer te beurt. Tijdens de paring breekt het geslachtsdeel af, waarna de dar sterft. Als de tijd van bevruchten voorbij is, worden de darren verstoten uit het volk of gedood door de werkbijen, de zogenoemde darrenslacht.

De werkster

De werkbijen hebben drieërlei taak: ze verzorgen de jonge larven, verzorgen de koningin én halen nectar en stuifmeel. Als die taak erop zit, na zes weken, sterft de werkster. Op het hoogtepunt telt een gezond bijenvolk tussen de 30.000 en 50.000 bijen.

De koningin

De koningin is de spil in de voortplanting. Zij wordt eenmalig bevrucht door verschillende darren, en doet daarna niets anders dan eitjes leggen in de raten. De koningin is te herkennen aan haar formaat. Zij is aanzienlijk langer dan de werksters en darren. Om haar snel te kunnen lokaliseren worden koninginnen vaak gemerkt door de imker.

Meer leren over bijen?    Terug naar het overzicht          

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)