Leren, hoe doe je dat eigenlijk? In Nederland denken we vaak dat kinderen leren uit boeken. Maar wat nu als zo’n boek je helemaal niks zegt! Teksten en plaatjes, mensen kunnen er soms niks mee. Mensen met een beperking  leren anders. Hoe dan? Daar kom je achter door samen aan het werk te gaan. Door de ander te waarderen als mens. Sociaal ondernemen, en ruimte geven voor ontwikkeling. Lees er meer over in dit interview.

'Bij ons zijn het gewoon collega's' 

‘Kinderen met een beperking werden vroeger toegelaten op de gewone basisschool. Kinderen die niet goed konden leren, werden aangenomen in bedrijven waar ze met hun handen konden werken. Dat hebben we er allemaal uitgewerkt. Nu worden mensen gewaardeerd op de beperkte capaciteit die ze meebrengen. En niet op hun mens-zijn. Bij ons zijn het gewoon onze collega’s.’ Aan het woord is Kees Verrips van Imkerij de Werkbij in Veenendaal.

Sociaal ondernemen: MVO-prijs 2022!

Kees komt uit het onderwijs. ‘Ik zag dat het onderwijs in veel gevallen niet bijdraagt aan de ontwikkeling. Veel kinderen gaan pas leren als ze in de praktijk aan het werk kunnen. En juist de categorie die het moeilijk heeft, is nu in de samenleving nog verder achterop geraakt. Voor hen moet je de juiste onderwijs-leersituatie creëren. Jongens en meiden zonder startkwalificatie denken dat ze niks kunnen. Wij zeggen ‘kom erbij’ en we zien dat de praktijk-leersituatie veel meer oplevert.’  Daarom verliet Verrips het onderwijs, en nam in 2009  Imkerij de Werkbij over, inclusief 300 bijenvolken. Eerst met nog een bevriend echtpaar. Later samen met echtgenote Jannitha. Sociaal ondernemen werd zijn nieuwe uitdaging en de kracht van het bedrijf. Onlangs ontving  Imkerij de Werkbij hiervoor de MVO-prijs Veenendaal 2022.

Meer over de MVO-prijs

Geen subsidie

De Werkbij is een regulier bedrijf met 15 mensen op de loonlijst en een enkeling met loondispensatie. ‘Wij vragen verder nooit subsidie aan.  Dit vind ik geen toekomstbestendig bedrijfsmodel, als je daarvan afhankelijk bent. We bieden onze producten aan op een zeer reëel prijsniveau. Ook als ze gemaakt worden door iemand met loondispensatie. Zo creëren we ons eigen ontwikkelings- en vernieuwingsbudget.´

Mensen met een rugzakje

Verrips ziet negatieve bij-effecten van het apart behandelen van ´mensen met een rugzakje. ´Wat je nu ziet is dat mensen met de grootste rugzak, het meeste geld opleveren. Dat komt omdat ze uit het organische samenlevingsmodel gehaald zijn. Bij de Werkbij waarderen we personen op hun menszijn. Niet op de beperkte capaciteit. Dit verhaal willen we eerlijk en duidelijk vertellen. We richten ons op de lokale arbeidsmarkt. Veel meer bedrijven kunnen dit in hun eigen directe omgeving doen. Overal zijn mensen die echt kunnen werken, maar iets meer tijd nodig hebben. In Veenendaal hoeft wat ons betreft niemand aan de kant te staan.

Een inclusieve samenleving

Wie een winkel wil beginnen en honing wil verkopen, kan bij Kees Verrips rekenen op alle medewerking. Hij biedt ook faciliteiten zoals het compleet ingerichte verkoopsysteem. ‘Dan vraag ik wel: wat kun jij terugdoen voor mensen die nog langs de kant staan? Want als iedereen iets voor een ander wil doen, dan is er minder gemeenschapsgeld nodig. Dan zijn er betere resultaten als het gaat om participatie. Ik nodig alle ondernemers uit eens te komen kijken met hoeveel plezier we hier werken. Iedereen maakt hier deel uit van het integrale proces. Laten we samen na te denken hoe je kunt bijdragen aan een inclusieve samenleving. Bel me voor een afspraak en kom langs!’ 

Ons teamTerug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel