Onlangs kregen we erg leuk bezoek van 2 reporters, geïnteresseerd in bijenwaskaarsen! Ze zijn van de Gezinsgids en kwamen om een reportage te maken over ons kaarsen-atelier in Veenendaal. Collega Margaretha Verkuijl liet zien hoe ze die bijenwaskaarsen maakt: met de hand, en met veel liefde en zorg. Beppie van de Beek, de reporter, mocht het proberen en Pim van de Beek maakte prachtige foto’s van het geheel.

bijenwaskaars

Werken met warme bijenwas

Bijenwaskaarsen zijn het hele jaar in trek. Beppie en Pim ruiken het al als ze het pand in Veenendaal binnenkomen om kennis te maken met Margaretha en Johan. Het aardige van deze reportage van de Gezinsgids is, dat de reporter het kaarsen maken ook echt wil ervaren. Dus Beppie van de Beek duikt onder de deskundige leiding van Margaretha in het proces van het kaarsen gieten en kaarsen rollen, kijkt met alle details mee, zodat ze uitgebreid verslag kan doen.

Bijenwaskaarsen   Wie is Margaretha?

bijenwas

Bijenwaskaarsen als duurzaam alternatief

Naast Margaretha was ook collega Johan (projectmanager) aanwezig bij het interview en verzorgde een rondleiding. Hij licht toe (quote uit artikel): “Je merkt sowieso dat veel mensen nu, met de gascrisis, toch extra kaarsen branden. Niet zo lang geleden was er ook in het nieuws dat veel geurkaarsen niet goed voor je zijn. Dan zijn bijenwaskaarsen natuurlijk een fijn en duurzaam alternatief, ze zijn gemaakt van een natuurlijk product en walmen minder. Waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Zelf neem ik nieuwe kaarsen altijd mee naar huis en houd ik bij hoe lang ze branden.”

Hoe maken bijen bijenwas?

bijenwas

Gegoten, gerolde en gedompelde kaarsen

We maken drie soorten bijenwaskaarsen, de gedompelde, de gerolde bijenwaskaarsen en de gegoten kaarsen. In die laatste categorie zijn meer dan 40 soorten beschikbaar die variëren in vorm en aantal branduren. Er zijn natuurlijk ook waxinelichtjes, en kaarsen voor bijzondere toepassingen. Zo is er bijvoorbeeld de ‘Moderne kleine stompkaars’ die al zeven uur brandt. Er is ook een ‘Stompkaars MAXI’ die wel 70 uur brandt. Voor een meditatief moment of stille tijd is bestaat een kaars met nog meer branduren, de ‘Gevouwen handen kaars’, die voor vele uren sfeer en verlichting zorgt. Van deze kaars bestaat ook een kleinere variant, de 'Gevouwen handen kaars klein.'

42 soorten gegoten bijenwaskaarsen! 

Het verhaal in de Gezinsgids 

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel