Zonnige Bij & Bloei Dag in Vaassen

Zaterdag 10 juni was het zover: De Bij & Bloei Dag in Vaassen! We hadden er naar uit gekeken. En wij niet alleen: er kwamen zo’n 300 mensen naar onze natuurtuin en honingwinkel op de Veluwe! Ze stroomden in groepjes binnen, proefden onze ambachtelijk verwerkte honing in de winkel, en bezochten de tuin. Daar hoorden ze de verhalen van onze imkers, en liepen mee met Kees Verrips die over de planten en bloemen vertelde. De sfeer was gemoedelijk en enthousiast.

‘Ze willen hier echt de natuur bij de mensen brengen.’

Bloemen en groenten

Imker Kees Verrips, eigenaar van De Werkbij, liep met groepen door de tuin, en wees mensen op de verschillende planten, het fruit, en de vele wilde bijen, hommels en honingbijen in de tuin. De aardbeien mochten geproefd worden, en de rozen, de bloeiende pastinaak en duizendschoon werden bewonderd. ‘Heel mooi om zo’n combinatie van bloemen en groenten in de tuin te zetten,’ verzuchtte een bezoekster. ‘Als je hier 10 minuten door de tuin loopt heb je al heel veel geleerd! Het heeft me meteen geïnspireerd om dit ook in mijn tuin toe te passen’.

Bloeidag Vaassen

Bijen

Bij een demonstratie-bijenkast vertelde imker Martin Wolswinkel over bestuiving door honingbijen, en hoe ze werken in en rond de bijenkast. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk! Bezoekers gingen op zoek naar de koningin in de kast. Ook hoorden ze over ook de bruidsvlucht van de koningin, hoog in de lucht – en hoe ze daarna jaren lang eitjes legt om het volk te laten groeien en voortbestaan. Een fascinerende wereld, waar we nooit over uitgepraat raken!

Bloeidag Vaassen

Enthousiast en laagdrempelig

Niet alleen buren en dorpsgenoten waren op de Bij & Bloei Dag afgekomen. Sommige mensen hadden heel wat kilometers gemaakt.  ‘Wat een verademing,’ zei een man uit Ridderkerk, terwijl hij zijn zoontje in een imkerpak hielp. ‘Er zijn zoveel leuke plekjes in deze tuin. Iedereen is enthousiast en het is heel laagdrempelig. Je wordt niet gepusht om iets te doen of te kopen. Dat is toch zeldzaam tegenwoordig.’  
Veel bezoekers werden aangestoken door de bloeiende tuin, namen een kijkje bij de bij-vriendelijke planten en namen er een aantal mee voor hun eigen tuin.

Bloeidag Vaassen

Zaadbommen

Door de tuin dartelden tientallen kinderen. Sanne had bij een aantal van hen een bijtje op de hand of arm geschminkt. Ze maakten met Jarno zaadbommen met een mengsel van bloemenzaad, aarde en potgrond om hun eigen tuin groener te maken. Sommige kinderen trokken de kleine imkerpakken aan, om zich erin te laten fotograferen.
De gasten werden vanaf de parkeerplaats met de huifkar van Melkveebedrijf van Manen naar de Werkbij-locatie in Vaassen gebracht. Op de terugweg in de huifkar werd tevreden teruggeblikt op deze zeer warme dag: ‘Als je hier loopt, dan vergeet je de hele wereld.’

Bloeidag Vaassen

Groepen welkom in de natuurtuin

In Natuurtuin De Gatherhof zijn alle soorten groepen welkom! Schoolklassen, vrienden- en vriendinnengroepen, de vrouwenvereniging en bedrijven / teams. We willen iedereen laten delen in onze verwondering over de natuur. Hoe alles groeit, bloeit, met elkaar samenhangt. Zo kijken we ook naar mensen in onze samenleving. De natuur inspireert ons om sociaal te ondernemen. Meer weten? Neem contact op!

Over de natuurtuin   Terug naar het overzicht

 

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel