Kunstraat eigen bijenwas bij Imkerij de Werkbij

Imkerij de Werkbij neemt per direct de activiteiten rond het maken van kunstraat over van Bijenteeltmuseum-Imkerij Ecopoll. Robert Schuurmans en zijn vrouw Thea maakten tot voor kort kunstraat voor imkers van hun eigen bijenwas. De kunstraatmachine van Ecopoll wordt van Geffen overgebracht naar Veenendaal. Kees Verrips van De Werkbij: “We zijn heel blij met deze mooie aanvulling op onze activiteiten, waarmee ook extra sociale werkplekken in Veenendaal worden gecreëerd.”

kunstaat
foto: Kees Verrips en Robert Schuurmans

Kunstraat eigen bijenwas

De kunstraat die voorheen bij Ecopoll en binnenkort bij de Werkbij wordt gemaakt, wordt gemaakt van bijenwas die imkers zelf aanleveren. Deze bijenwas wordt eerst gezuiverd, zodat de nieuw gemaakte raatvellen schoon zijn. De imker betaalt voor zijn nieuwe raat een prijs per kilo. Alle restanten krijgt de imker ook weer mee terug. Kunstraat (door ons ook wel ‘startraat’ genoemd) van eigen bijen is de meest zekere start voor het bijenvolk in het nieuwe seizoen. Robert: “Helaas kan ik het nu zelf niet meer doen. We hadden altijd enorm veel aanloop van imkers die hun eigen was kwamen brengen of halen. Dat was altijd keigezellig en zullen we erg missen.”

kunstraat

Bijenwas en sjoemelwas

De kennis en expertise van Robert en Thea zal worden overgedragen aan André van De Werkbij, die onlangs een dag meeliep bij Robert. Samen hebben ze alle handelingen doorlopen, van het schoonmaken van de bijenwas tot het uiteindelijk terugleveren van raatvellen. Robert: “We zijn in 2015 begonnen met het maken van kunstraat van eigen bijenwas van de imker. In 2018 kwam de sjoemelwas op de markt. Veel bijenvolken werden heel klein of gingen helemaal dood. Daarna kreeg het maken van kunstraat van de eigen bijenwas van de imker een enorme boost. Er is nog steeds veel vraag naar.” Robert blijft voorlopig betrokken bij het proces, tot alle fijne kneepjes van het vak aan De Werkbij zijn overgedragen.

kunstraat

Sociaal ondernemen bij De Werkbij

Imkerij de Werkbij is een sociale onderneming, waar ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een opstapplek of vaste werkplek kunnen vinden. Er is ruimte voor groei en ontwikkeling voor ieders talenten. De overname van de kunstraatactiviteiten biedt ruimte voor meer mensen om weer deel te nemen aan het arbeidsproces. Verrips: “Je kunt bijna nergens je euro 2 keer uitgeven. Bij de Werkbij kan dat wél. Je geeft je euro uit voor de beste kwaliteit bijenraat. En daarbij geef je je euro ook nog een positief sociaal effect mee.”

kunstraat

Bijenwas aanleveren: hoe gaat dat?

Elke imker kan zijn/haar bijenwas in goed stapelbare dozen aanleveren bij De Werkbij in Veenendaal of Vaassen. Je krijgt hiervoor een hoogwaardig product terug: kunstraat van eigen bijenwas die je per kilo betaalt. Zie het Tarievenblad voor meer info en prijzen. Groothandelsprijzen voor ondernemers (vanaf 400 kg) in overleg.
Bij de Werkbij in Veenendaal kun je ook bijenwas en honing te koop aanbieden, en glazen potten en deksels betrekken. Imkermaterialen en bijenplanten verkoopt De Werkbij op de locatie in Vaassen (evt. ook af te halen in Veenendaal). In Vaassen (winkel en tuin) worden ook imkerverenigingen en andere groepen ontvangen.
Meer weten? Stuur een mailtje naar info@dewerkbij.nl of bel 0317-612942.

Tarievenblad bekijken

Bijenteeltmuseum-Imkerij Ecopoll

Het bedrijf van Robert en Thea Schuurmans was één van de grotere imkers in Zuid-Nederland, met ca. 400 bijenvolken, die ingezet werden voor de bestuiving van gewassen en productie van honing. Nu het werk te zwaar wordt, zijn imkerij en de productie van kunstraat verkocht. Ecopoll heeft een Bijenteeltmuseum met een unieke collectie, waar lezingen en workshops worden gegeven. Zorgimkerij-Ecopoll blijft bestaan en biedt dagbesteding aan. Meer informatie: www.ecopoll.nl.

Bijenwaskaarsen bekijken   Terug naar het overzicht

bijenwas

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel