Zaaien & Planten

Bijvriendelijke planten voor een zoemende tuin!

Bijvriendelijke planten zijn heel belangrijk zijn voor (solitaire) bijen, vlinders en andere insecten. Het gaat dan om zogenaamde 'drachtplanten', die nectar en stuifmeel bieden aan insecten. Happy Bee Planten zijn bijenplanten die zonder bestrijdingsmiddelen worden gekweekt in natuurtuin De Gatherhof  in Vaassen. Hou je van kleur in je tuin, en wil je insecten een plezier doen? Kies een Happy Bee Plant! Er staan in Vaassen ca. 80 soorten voor je klaar!

Happy Bee Planten bekijken

‘Tegenwoordig worden veel planten met gif opgekweekt. Zulke planten zijn 3 jaar lang niet geschikt voor insecten om van te eten.’

Maak de bijen en vlinders blij

Happy Bee Planten zorgen voor een levendige tuin. Ze trekken bijen en vlinders aan, maar geen wespen. Naast bijen en vlinders zijn ook egels, vogels, hommels, zweefvliegen, solitaire bijen en amfibieën blij met deze planten! Een tuin met bijvriendelijke planten is een stap vooruit voor de biodiversiteit in Nederland.  Kees Verrips, eigenaar van Imkerij de Werkbij: ‘Het is belangrijk dat er eten blijft voor insecten, want die kunnen niet eten van steen, grind, of gras. Maar wel van bloemen!’ Hier vind je een overzicht van ons assortiment.

Waar koop ik Happy Bee Plant?


foto: scabiosa barocca

Bijenplanten voor nectar en stuifmeel

Bijen en hommels hebben veel stuifmeel en nectar nodig. Dit gebruiken ze voornamelijk om hun larven te voeden. Honingbijen gebruiken nectar om honing van te maken. De planten van Happy Bee Plant zijn geselecteerd op de hoge productie van stuifmeel en nectar. Meestal krijg je van deze planten geen hooikoorts.
Nectar is ook heel belangrijk voor vlinders. Wanneer je kiest voor een Happy Bee Plant met een diepe bloem, zullen hier alleen hommels en vlinders op af komen. Vlinders hebben namelijk een lange tong. Doordat bijen een korte tong hebben, zullen zij nectar uit andere bloemen zoeken.

Heesters van Happy Bee Plant


Foto: rondleiding tijdens de  Bij & Bloei Dag in Vaassen, 2023

Verkooppunten bijvriendelijke planten

De planten worden in royale potten gekweekt, zoveel mogelijk buiten, zodat ze optimaal zijn voorbereid voor plaatsing in de tuin. Ze kunnen ook in potten worden geplaatst op een terras of balkon. Je vindt deze planten in natuurtuin De Gatherhof (in de Werkbijwinkel op de Veluwe, Gatherweg 34). Je kunt ze kopen in Vaassen op dagen dat de winkel tegenover de tuin op is: van woensdag t/m zaterdag.
Imkerij de Werkbij  is een sociale onderneming, met ontwikkelplekken voor mensen die wat extra begeleiding nodig hebben.

Bijenplanten overzicht assortiment 

bijenplanten happy bee plant

Bijenplanten​ zonder bestrijdingsmiddelen

Alle planten worden zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt. Bestrijdingsmiddelen werken lang door en zijn een gevaar voor de biodiversiteit: er gaat vaak meer dood dan de bedoeling is. Kees Verrips: ‘Tegenwoordig worden veel planten met gif opgekweekt. Zulke planten zijn 3 jaar lang niet geschikt voor insecten om van te eten.’ De bijenplanten en heesters  kun je grotendeels in de webshop van De Werkbij bekijken. De planten zijn niet online te koop; alleen op onze locatie in Vaassen. Hier vind je een overzicht van de beschikbare planten.

Happy Bee Plant in Vaassen

Groepen welkom in natuurtuin in Vaassen

Wil je deze bijenplanten in het echt zien: je bent natuurlijk welkom in onze natuur- en pluktuin! Hier kun je de dynamiek ervaren tussen de planten en de bijen. We geven rondleidingen en workshops aan groepen. Bijvoorbeeld voor een teamuitje, met een groep om het seizoen af te sluiten, of in september weer op te starten. Kom kijken en genieten! We laten je zien hoe de imker werkt, en hoe belangrijk deze planten zijn voor het voortbestaan van insecten, en voor de groei van ons voedsel.
Alleen door de tuin struinen en de rust en de natuur ervaren? De tuin is altijd open! Als de winkel open is kun je ook een bosje bloemen komen plukken.

Blogjes natuurtuin

 

Geschreven door:

Aukelien Wierenga