Honing

Bevat honing suiker?

Om de vraag te beantwoorden of honing suiker bevat, moet je eerst weten waar honing van gemaakt wordt en wat voor soorten suiker er bestaan. Bijen verzamelen nectar uit bloemen. Nectar is het belangrijkste onderdeel van honing: eigenlijk bevat dit alle ingrediënten waar honing uit bestaat! Nectar is een suikerhoudende, vloeibare stof, die door nectarklieren in of buiten de bloem afgescheiden wordt. Hieronder lees je meer over de samenstelling van nectar. Aangezien nectar een aantal natuurlijke suikers bevat, bestaat honing van nature voor een groot gedeelte uit natuurlijke suikers. 

Ga naar honing in de webshop   Terug naar de Kennisbank

Honing in plaats van suiker

Omdat honing voor 80% uit natuurlijke suikers bestaat, is honing echt een natuurlijke zoetstof. Je kunt honing goed gebruiken in plaats van geraffineerde suikers. In sommige recepten moet je er wel rekening mee houden dat honing vocht bevat, het bestaat namelijk ook voor ongeveer 17% uit water. Tenslotte moet je eraan denken dat 'goede stoffen' van honing worden afgebroken boven de 40 à 45 graden Celcius. Dat is namelijk de overige 3% waar honing uit bestaat: allerlei stoffen die dankzij nectar in honing zitten, maar ook door pollen of door bijen zelf aan honing toegevoegd worden. Kun je honing dan nog in plaats van suiker gebruiken? Als je honing gebruikt met bakken of koken, blijven de natuurlijke suikers behouden. Natuurlijke honing is dus echt een goede suikervervanger!

Lees meer over soorten honing!   Ga naar honing in de webshop

Nectar als grondstof van honing

Nectar uit bloemen bevat alle basisstoffen voor honing. Bijen verzamelen nectar om een voedselvoorraad aan te leggen. In de zomer verzamelen bijen echter zoveel nectar, dat de imker honing kan oogsten zonder de bijen tekort te doen. Nectar - en dus honing - bevat altijd deze natuurlijke suikers:

  • Glucose (30-50%)
  • Fructose (25-45%)
  • Sucrose en overige suikers (5%)

Honing die als grondstof niet nectar, maar honingdauw heeft, bevat van nature andere zoetstoffen. Namelijk maltose, trehalose, melezitose en raffinose. Bij de omzetting van nectar en honingdauw naar honing, in de bijenkast, ontstaan er weer extra nieuwe enzymen. Verder bevat nectar onder andere verschillende vitaminen, mineralen en (amino-)zuren. Al deze stoffen bij elkaar bevatten de informatie voor de smaak, geur, kleur en houdbaarheid van honing. 

Voedingswaarde van honing

Op het etiket van onze honingpotten staat de gemiddelde voedingswaarde van honing. Honing is een natuurproduct. Bijna ieder potje zou uitvoering in een laboratorium onderzocht moeten worden om de exacte voedingswaarde te kunnen weergeven. En er zijn zoveel verschillende soorten honing! Dat is dus onmogelijk, daarom volstaat een gemiddelde. Lees hier wat de gemiddelde voedingswaarde van onze natuurlijke honing is:

Gemiddelde voedingswaarde per 100 g:
energie kcal 308/ kJ 1290, koolhydraten 75,5 g, suikers 75,1 g, eiwit 0,4 g, water 23,1 g, vitamine B2 0,03 mg, vitamine B6 0,05 mg, vitamine C 3,2 mg, natrium 7 mg, kalium 50 mg, calcium 5 mg, fosfor 20 mg, ijzer 1,3 mg, magnesium 2 mg, koper 0,09 mg, zink 0,60 mg

Informatie inhoud van honing

Bovenstaande informatie over de inhoud van honing komt o.a. uit het boekje Honing - Ontstaan, Oogsten, Verwerken. Dit boekje staat boordevol wetenschappelijke kennis over honing. Het is echt een aanrader als u meer wilt weten over nectar, honing en alles wat met honing te maken heeft. 

Boekje kopen   Ga naar honing in de webshop

Geschreven door:

Lieke Verrips