Het barst van leven in de Gatherhof. Zelfs nu, in de late herfst en winter. Je verwacht misschien dat het erg rustig is in de natuurtuin. Er gebeurt toch niets? Met de eerste nachtvorst sterven veel planten af. De voedingsstoffen keren terug in de bodem. Maar ondertussen is het één en al beweging in de tuin!

Vogels, dieren en insecten in de natuurtuin

Insecten zoeken schuilplaatsen in plantenresten. Egeltjes scharrelen rond voor een plekje om te overwinteren. Hier en daar hipt een kikkertje. Een grote bonte specht kruipt via de boomstam omhoog. Roodborstjes zoeken insecten tussen de bladeren. Een groepje van vier Vlaamse Gaaien zijn op zoek naar walnoten. Een eksterpaar wipt door de tuin. Als je even stil staat en om je heen kijkt, is het een en al leven. Vogels hebben het goed in natuurtuin de Gatherhof in Vaassen. En dat kan op zoveel plaatsen! Je kunt veel doen om allerlei vogels aan te trekken.

dieren in de tuin

Smullen 

Vogels zijn gek op allerlei bessen. Een van de mooiste struiken met bessen die we in onze natuurtuin hebben staan, is de Gelderse roos. In mei en juni zit deze heester vol met witte bloemschermen. In het najaar (natuurlijk na de bestuiving van insecten) ontstaan er prachtige rode bessen die heel populair zijn onder vogels.
Ook de lijsterbes is een goede heester voor vogels. Het is een mooie boom voor de kleinere tuin. Net als de sierappel. Al vanaf de zomer zitten de bomen vol kleine appeltjes die in de herfst verkleuren. Of denk aan rozebottels. Niet alleen goed voor de vogels, maar ook mensen nemen wel eens een handje mee uit de tuin. De thee die je ervan kan zetten is erg gezond.

natuurtuin

Schuilplaatsen

Deze winter gaan we een meidoornhaag aanleggen in de tuin. Zo’n haag zag je vroeger overal. Ideaal als schuilgelegenheid voor kleine vogels. Vanwege alle takken met doorns komen grote vogels er niet in. De prachtige witte bloesem is echt de moeite waard in het voorjaar. Later veranderen die in rood/oranje bessen, waar vogels dol op zijn. Ondertussen maken we allerlei plannen voor het nieuwe jaar, zoals meer dan tien soorten aardbeien! Ben je daar benieuwd naar? Kom volgend jaar dan zeker kijken. Je zult je ogen uitkijken.

natuurtuin
Nóg meer beweging

Het afgelopen jaar kon je meegenieten van het enthousiasme, de kennis en inspiratie van Nienke Boone, biologisch tuinder en hobby-imker. Ze heeft de Gatherhof met een mooi teeltplan, de aanplant van vaste planten en veel liefdevolle zorg verder ontwikkeld en uitgebouwd. Vanaf januari gaat ze een nieuwe tuin ontwikkelen in Amersfoort-Vathorst (Tuinpark Laakzijde). Gelukkig blijft ze als adviseur biodiversiteit verbonden aan Imkerij de Werkbij. Nienke, het ga je goed! 

Meer natuurtuinblogs   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)

Deel dit artikel