Verjonging van planten – tijm en hysop

Hoe zorg je voor verjonging van je aanplant, als de wat oudere planten hier en daar kaal worden? Dat is niet moeilijk, dat doet de natuur grotendeels zelf! Wij zien het in onze tuin aan de tijm en de hysop. Vorig jaar kwamen voor de zomer kiemplantjes op, maar in de zomer werd het droog en de plantjes verdwenen weer. Dit jaar kwam het zaad pas op ná de droogte, en overal zie je kleine plantjes, zoals die van de tijm, hieronder op de foto! Ze vullen straks de open plekken weer op en de kale stukken plant knippen we weg om ruimte te maken. Prachtig toch?

plantjes herfst

Poten in de herfst

De grond is nog warm! Daarom is dit nog een goed moment om jonge planten in de grond te zetten, want nu wortelen ze goed. Gebruik jong kweekmateriaal, van planten die in je tuin passen. We hebben nog veel staan, zoals bieslook (prachtige paarse bloemen), duizendschoon (rood en wit), salie, vingerhoedskruid, dekenbloemen en nog veel meer. We hebben de meeste planten zelf opgekweekt. Kom maar langs in Vaassen om plantjes uit te zoeken, van harte welkom van woensdag t/m zaterdag! (foto: salie).

Herfstkleuren en vormen

We delen nog even deze foto met je van de bloeiende sedums, met op de achtergrond de uitgebloeide zonnehoed. We genieten in de tuin van de verschillende kleuren en vormen. Ook uitgebloeide bloemen en planten laten we regelmatig langer staan, omdat de zaaddozen zulke bijzondere vormen hebben. En natuurlijk omdat we het zaad kunnen oogsten in het najaar, zodat we in de zomer met ons eigen zaad weer kunnen voorzaaien. Zaad uit je eigen tuin (of bij jou uit de buurt) laat een plant opgroeien die helemaal past in de omgeving waarin ze opkomt! 

plant sedum

Potgrond en compost   Terug naar het nieuwsoverzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel