Hetty: “Ik moest buiten in de natuur zijn. De natuur is helend”.

Hetty (58) uit Apeldoorn heeft onlangs een nieuwe baan gevonden bij Paleis Het Loo. Ze gaat er werken in de tuinen. Een jaar geleden had ze nooit gedacht dat ze zo'n baan zou gaan doen. Hetty werkte lange tijd op kantoor en later als verzorgende. Tot het niet meer ging. Ze kreeg een burn-out. “Ik ben veel te lang doorgelopen met fysieke en mentale klachten. Want ik liep in mijn baan tegen allerlei dingen aan, ook tegen mezelf. Maar ik begreep het niet en liep gewoon door. Op den duur liet mijn hoofd me helemaal in de steek.”

Een lege batterij

Het heeft lang geduurd voordat Hetty echt hulp zocht. Ze kon de meest simpele handelingen als bestellingen opnemen of rekenen niet meer uitvoeren. Ze meldde zich uiteindelijk ziek in augustus 2021 en ging daarna vooral heel veel naar buiten. Fietsen en lopen, en weer fietsen, dat was wat ze deed. Ze kwam twee keer langs de natuurtuin De Gatherhof in Vaassen. De tuin trok haar aandacht en ze stapte af. “Kees Verrips liet me van alles zien, één en al enthousiasme! De hele tuin, de winkel en het magazijn.” Ook begreep ze dat Imkerij de Werkbij werkt met mensen die afstand tot de arbeidsmarkt hebben. “Kan ik hier ook vrijwilligerswerk doen?” vroeg ze meteen. En dezelfde dag stuurde ze nog een mail naar Imkerij de Werkbij. Foto: Hetty en Kees overleggen over de verspreiding van de houtsnippers.

baan natuurtuin

In de tuin werken

Hetty wist al snel dat ze niet verder zou gaan in haar oude baan, en ook niet meer in de zorg. Ze kon medio oktober een halve dag per week in de Gatherhof komen werken. Hetty vertelt: “Ik werd echt fantastisch begeleid en ze deelden heel veel kennis met me. Het was ontzettend leerzaam. Ik dacht: Ik wil hier straks een betaalde baan in vinden. Ik moet buiten gaan werken. Dít wil ik gaan doen!”
Gaandeweg, ook in combinatie met vrijwilligerswerk op een zorgboerderij, kreeg ze steeds meer energie en ook weer zin om andere mensen te zien. “Ik kreeg weer behoefte om mensen tegemoet te treden. Terwijl daarvoor alles me teveel was. Ik had eerst alleen behoefte aan wandelen en fietsen in de natuur. En in een  sier- en moestuin werken.” Langzamerhand voelde ze zich sterker worden. 

baan Gatherhof

over team De Werkbij   

Volg je hart

Hetty maakte met de hulp van een loopbaancoach een lijst van organisaties waar ze in de toekomst zou willen werken. Paleis het Loo stond voor haar op nummer 1, en toen daar een vacature kwam, solliciteerde ze meteen. Een paar weken later hoorde ze het blijde nieuws dat ze er aan de slag kon. Ze raadt anderen, die een nieuwe baan zoeken na een moeilijke periode, aan om ook hun hart te volgen. Door haar vrijwilligerswerk in de Gatherhof had ze al ervaring opgedaan met het werken in een grotere tuin. “Ik moest buiten in de natuur zijn. De natuur is helend”, legt ze achteraf uit. “Buiten zijn kan heel louterend werken bij een burn-out.” Foto: Hetty plant meidoorns in het vroege voorjaar.

baan natuurtuin

‘Ik voelde me welkom’

De tijdelijke werkplek die Hetty vond bij Imkerij de Werkbij heeft veel voor haar betekend. “Je zou bijna kunnen zeggen dat ik er asiel heb gekregen,” zegt ze lachend. “Ik voelde me zo welkom. Je hoeft niet hard te werken; doe maar wat jij kunt en dat is al hartstikke mooi. Als er 10 meidoorns staan en je hebt er 5 gepoot, dan is dat ook goed. Je hoeft niet alle 10 te doen. Er is veel begrip voor het niet 100 procent kunnen functioneren. Ze werken met mensen vanuit hun hart. Iedereen krijgt kansen. Kees kijkt naar de mensen en geeft ze de ruimte. Je bent gewoon welkom.”

Werken bij De Werkbij   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel