Mark (29) trekt er graag op uit met zijn vader. Dat doet hij in de weekenden en in de vakantie. Want door de week is hij druk met zijn werk bij de Werkbij. Mark is graag bezig, hij werkt 5 dagen in de week. Hij geniet van het contact met collega’s en heeft naast zijn werk ook veel hobby’s waar hij enthousiast over vertelt. ‘Thuisblijven, daar word ik heel moe van.’

Mark kwam in 2013 voor het eerst bij de Werkbij kijken. Tot die tijd ging hij naar de dagbesteding, maar hij wilde onderzoeken of hij kon werken bij een bedrijf. Daarom kwam hij stage lopen bij Imkerij de Werkbij. Dat gaf hem de gelegenheid om nieuwe dingen te ontdekken. ‘Aan het begin heb ik elke keer nieuw werk gedaan,’ vertelt hij. ‘Honing tappen, glas in de treetjes zetten, met de pompwagen rijden. Ook snoepjes ingepakt, en stofzuigen, of een keertje vegen.’ Het werk beviel Mark goed en hij wilde graag blijven. Dat kon! Als hij ’s ochtends opstaat, heeft hij altijd zin om naar zijn werk te gaan. ‘Thuisblijven, daar word ik heel moe van,’ legt hij uit.

Samenwerken met collega’s

Hoeveel dagen in de week werk je bij de Werkbij? ‘Da’s een goeie vraag,’ reageert Mark. ‘Eerst werkte ik twee dagen, dinsdag en woensdag, en toen werd het drie en later vier. Nu werk ik vijf dagen, de hele week.’ Mark werkt graag samen met zijn collega’s. Meestal met Richard die hem ook voor een deel heeft ingewerkt. Samen met hem en Finn pakt hij vaak het glas in. En af en toe komen er nieuwe collega’s, die ook kennis komen maken met de Werkbij. Dat bevalt hem goed. ‘Afgelopen vrijdag heb ik met Mariette van Adullam gewerkt,’ vertelt hij. ‘Dat vond ik ook heel leuk. Richard was er bij en die legde alles uit.’ (foto: Richard)

Op de fiets naar het werk

Het was een mooi moment dat hij een fiets kreeg en zo naar zijn werk kon gaan. De fietsroute is belangrijk voor hem. Hij vertelt precies waar hij langs gaat, een lange weg met een paar kruispunten en twee keer onder het spoor door. Van die route wijkt hij niet af. Hij houdt niet van onverwachte situaties onderweg, maar als alles normaal is pakt hij graag de fiets. ‘Behalve als het regent, dan rij ik met Richard mee’. Routes en vervoersmiddelen kunnen altijd op zijn aandacht rekenen. ‘Met mijn vader ga ik ook graag treinen kijken.’

‘Ik speel altijd uit mijn hoofd, Psalmen en Gezangen’

Toen Mark uit huis ging, vond hij een mooie woonplek in een van de drie woongroepen van De Schutse in Achterberg. Daar woont hij met een aantal jongens in een groep. Beneden eten en koken ze samen. ‘Dat zijn allemaal goeie vrienden van me, bij mij in huis,’ zegt Mark met een grote glimlach. ‘En we hebben ook veel dieren: Er is een pony, een alpaca, en konijntjes, varkens en kippen. Ik ben 5 dagen in de week hier, dus ze worden door de anderen verzorgd.’ Beneden staat het Johannesorgel waar Mark graag op speelt. ‘Ik speel altijd uit mijn hoofd, Psalmen en Gezangen. Dat doe ik heel graag.’ En dat is niet zijn enige hobby! Hij gaat in het weekend graag met zijn vader bij de Schans kijken, naar de boten en de waterbussen. ‘De Piet Heyn, de Witte de Wit, de Devon en de Fly,’ soms hij moeiteloos op. ‘De Piet Heyn en de Witte de Wit zijn de grootste, die hebben een mooie schoorsteen, groen geverfd. Willem Alexander is wel eens meegevaren op De Schie, daar staat een heel mooie hefbrug erop.’ (foto: Mark met collega Rik)

Hoogtepunten

Wat hij fijn vindt bij de Werkbij? De pauze van de werkdag is altijd een belangrijk moment, zegt Mark meteen. ‘En ik vind het kerstdiner en de barbecue laatst in Vaassen ook heel leuk. Ik moest wel even met mijn ouders overleggen hoe en wat. Want het was een uur rijden. Op de terugweg kon ik met Marjan samen rijden en toen ik woensdag laat thuis kwam, werd ik gelukkig opgewacht door de slaapdienst.’ Het afgelopen jaar ging het kerstdiner helaas niet door. Er was wel een kort moment waarbij Kees Verrips de kerstpakketten uitdeelde met een kort woordje erbij voor iedereen. ‘We kunnen niet in de toekomst kijken,’ zei Mark bij die bijeenkomst. Maar hij kijkt wel vooruit, en hoopt dat de Kerstbijeenkomst dit jaar weer door kan gaan!

Over het team   Werken bij Imkerij de Werkbij

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel