Honing
Imkerverhalen

In het najaar kleurt de heide paars. Wij kijken er altijd naar uit, want we brengen de bijenvolken naar de heide. En dan maar afwachten! Als de heide in het voorjaar goed groeit, hebben we goede hoop op een goed heidehoning-jaar.  De twijgen bevatten dan lange bloeiaren. Maar uiteindelijk zijn we voor 100% afhankelijk van wat het weer gaat doen.

Elke dag genieten. Vooral de dagen dat we zelf voor de controles de heide opgaan. We kijken dan met name of de honing op de goede plek in de kasten terecht komt en de stukken die bestemd zijn voor raathoning netjes uitgebouwd worden. De heidehoning vraagt aandacht en zorg, dat hebben de bijen verdiend en dat gunnen we de klant ook. Zo gaat het oogsten op de heide:


Want dan komt de mooie honing. Mooier dan de heidehoning kennen we niet. En ook zo gezond, zo vlak voor de winter waarin we allemaal wat vatbaarder zijn voor verkoudheid en griep, zo vlak voor de winter krijgen we nog een mooi product! Heidehoning! De honing met de meeste anti-oxidanten en mineralen. Elke dag een schepje ervan of een boterham ermee kan niet verkeerd zijn. Daarbij komt dat heidehoning zelfs slijmoplossend is. Een beter product kunnen we ons aan het einde van de zomer, net voor de herfst, niet wensen!

Lees hier een Engelstalig artikel over de antibacteriële werking van heidehoning.

Alle honingsoorten bekijken 

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)