Honing
Imkerverhalen

Heidehoning oogst  in september

We kijken altijd uit naar de heidehoning oogst. In het najaar kleurt de heide prachtig paars. In de loop van juli zetten we  de bijenvolken op of bij de heide. En dan maar afwachten: hoe wordt de oogst? Als de heide in het voorjaar goed groeit, hebben we goede hoop op een mooi heidehoning-jaar.  De twijgen bevatten dan lange bloeiaren. Maar uiteindelijk zijn we voor 100% afhankelijk van wat het weer gaat doen.

Zo gaat het oogsten op de heide:

Elke dag genieten. Vooral de dagen dat we zelf voor de controles de heide opgaan. We kijken dan met name of de heidehoning op de goede plek in de kasten terecht komt. En of de delen die bestemd zijn voor raathoning netjes uitgebouwd worden. De heidehoning oogst vraagt aandacht en zorg van de imker. Dat hebben de bijen verdiend en dat gunnen we de klant ook. 

heidehoning heideveld

Heidehoning: de meest gezonde honing van alle soorten

In september oogsten we dan deze mooie honing. Mooier dan de heidehoning kennen we niet. En ook zo gezond, zo vlak voor de winter waarin we allemaal wat vatbaarder zijn voor verkoudheid en griep, krijgen we nog een mooi product! De honing met de meeste anti-oxidanten en mineralen. Elke dag een schepje ervan of een boterham ermee kan niet verkeerd zijn. Daarbij komt dat heidehoning zelfs slijmoplossend is. Een beter product kunnen we ons aan het einde van de zomer, net voor de herfst, niet wensen!

een brokje heidehoning

Lees hier een Engelstalig artikel over de antibacteriële werking van heidehoning.

Alle honingsoorten bekijken 

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)