77honing: puur natuur van onze Roemeense imkers
Uit Roemenië komt heerlijke honing! Zoals de 77honing (en meer soorten), gemaakt door bijen in het groene Transsylvanië. Dit is een bijzonder natuurgebied, met een mix van culturen, natuur en geschiedenis. En juist in dit groene, ongerepte natuurgebied vonden we een imkerfamilie, met wie we ons meteen verbonden voelden! Imkers die net als wij ambachtelijk werken, goed voor hun bijen zorgen en de beste kwaliteit leveren. Ze houden van de natuur, en willen van betekenis zijn voor mensen in hun omgeving. Ze wonen in een uitgestrekt gebied, met kleine dorpjes, oude huizen en groene heuvels. Deze Roemeense imkers leveren niet alleen onze 77honing, maar ook uitstekende boshoning, koolzaadhoning en zonnebloemhoning.
Ambachtelijke imkers van vader op zoon
Radu en Flavia wonen met hun twee kinderen bij de Roemeense stad Zabrani. Ze imkeren al jaren tussen bossen, rivieren en het gebergte De Karpaten. Radu heeft 20 jaar geleden op zijn grond tussen de heuvels een boomgaard geplant. Hier heeft hij zijn bijenvolken een prachtige plek gegeven. Zijn vrouw Flavia is expert is op het gebied van Koninginneteelt. Met hun zoontje zijn ze bijna dagelijks tussen de bijen aan het werk.
Het imkervak is in de familie van vader op zoon doorgegeven. De grootvader van Radu was imker, zijn vader trad in diens voetsporen, en ook Radu wilde als kind buiten zijn, tussen de bijen en daar de geur van honing opsnuiven.
Honing van de beste kwaliteit
Je vraagt je misschien af: waar komt die bijzondere naam '77honing' vandaan? Dat verklappen we graag. We hebben de 77honing vernoemd naar het geboortejaar van imker Radu. En op het moment dat we Radu en zijn familie in Roemenië bezocht, was de moeder van Radu 77 jaar. Een prachtig getal, verwijzend naar een imkerfamilie waar we bewondering voor hebben.
Bij ons bezoek aan hen, in 2022, herkende we meteen de passie voor de bijen en de natuur. Want die hebben we zelf ook.
Radu en Flavia zijn professionele imkers die de kwaliteit van hun honing goed waarborgen. Als ze hun honing oogsten, staat alles al klaar voor verdere verwerking. Binnen 10 uur wordt de honing ontzegeld, geslingerd en in vaten (tonnen) gezet. Zo kan er geen vocht bijkomen en blijft de honing heel lang houdbaar. De verse honing is binnen een paar dagen op transport gezet naar De Werkbij.
30 honingsoorten bij De Werkbij
Acaciahoning met een vleugje meidoorn
De 77honing is een exclusieve acaciahoning, geoogst na een bijzonder natuurverschijnsel dat zich in deze vallei voordoet: de acacia bloeit gelijktijdig met de meidoorn op de berghellingen in de omgeving. De bijen hebben hun nectar gehaald uit beide bloesems, en dit geeft een bijzondere smaak die je zelden zo proeft. Zulke honing verdient ook een bijzondere naam, dacht wij!
De 77honing wordt in Nederland verkocht als crème honing in 250 grams en 450 grams potten.
Radu en Flavia leveren naast 77honing ook:
- Koolzaadhoning (emmertje van 4 kg),
- Zonnebloemhoning (ook een crèmehoning, diverse volumes)
- Acaciahoning (o.a. 250 gr, 450 gr, 900 gr en 4 kg)
- Boshoning in verschillende volumes)
- Lindehoning (diverse volumes)
77honing bekijken Hoe weet je of honing van goede kwaliteit is?