Honing

Dit artikel leert je alles over honingraat. Zoals: Hoe maken bijen raathoning? Kun je honingraat eten? En waar kun je honingraat kopen? Bij lokale imkers kun je 's zomers vaak verse honingraat kopen. Maar voordat je zo'n stukje honing op je bord hebt is er al héél wat gebeurd!

Wij vinden honingraat nog steeds dé enige echte rauwe honing, door imkers wordt het meestal raathoning genoemd.

 

Online een stuk raathoning kopen >  

Bijen maken pure honingraat

Voordat de bijen zover zijn dat er een oogstbare honingraat is, hebben we als imker veel geduld moeten hebben. Normaal starten de bijen met een beginnetje, door ons mensen bewerkt. Wij geven ze dan een velletje bijenwas in de houten raampjes, dat velletje is pure bijenwas, 100% natuurproduct. Wij gebruiken het bijvoorbeeld ook om onze bijenwaskaarsen mee te rollen. Heb je dat zelf al eens gedaan? Dat is echt een leuk klusje met een heerlijk geurig resultaat.

 

Ga zelf aan de slag met bijenwas!  

Nederlandse imkers gebruiken geen kunstraat bij raathoning

Onze imkers in Nederland geven de bijen deze startraat niet als ze raathoning willen oogsten. Wereldwijd gezien gebeurt dat wel, met als resultaat dat er een dikkere laag bijenwas in het midden van de raat zit. Niet zo smakelijk. 'Lieve bijen van ons, willen jullie voor mij een prachtig stuk Honingraat maken? Dan kan ik straks dit stukje raat oogsten zodat onze klanten verse Raathoning kopen kunnen.' En weet je wat het mooie is? Als je elkaars taal verstaat, elkaar liefhebt en vertrouwt, gebeuren er de wonderlijkste dingen. Bijen kunnen het prima zelf!

 

Lees meer over rauwe honing   Ik wil raathoning kopen

Overvloed is voorwaarde voor honingraat oogst

In de zomer vindt de oogst plaats. Nee, verwacht niet dat bijen tijdens de winter honingraat gaan bouwen. Ze doen het eigenlijk ook niet in de herfst of in het voorjaar. Wanneer het een lang warm voorjaar is en een zomer met voldoende vocht, bouwen de bijen elk jaar nieuwe en verse honingraat. Dan is er overvloed aan bloeiende bloemen met een overvloed aan nectar. Soms zien we dat de bijen méér dan genoeg hebben voor zichzelf. Dan blijft er genoeg honingraat over om te oogsten.

Verse honingraat eten

Kun je honingraat eten? Ja! Hoe mooi is dat?! Ook jij kan dan proeven van dit meest zuivere product in totaal onbewerkte toestand. Neem een stukje op je cracker of op je beschuit. Om het extra lekker te maken leg je onder de honing een plakje kaas van wat pittige smaak!

 

Ik wil raathoning kopen in de webshop   Terug naar de Kennisbank

Wij zien altijd weer uit naar de heerlijke zomer waarin de bijenkasten bruisen van de bijen en de honingraten gebouwd worden in perfecte geometrie, in ongekende stevigheid. Het wonder van de natuur.

 

Lees meer over het gebruik van bijenwas  

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)