Honing
Imkerverhalen

Verrassing uit de natuur

Heidehoning kopen, dat is niet vanzelfsprekend. Wij zijn een beetje verliefd op de bloeiende heide, want dan krijgen we de beste Nederlandse honing (lees hier meer over heidehoning). Een goede heidehoning oogst is afhankelijk van heel veel factoren. Soms ga je met een lage verwachting de oogsttijd in. De velden lagen er in 2018 troosteloos bij. Hoe mooi is het dat de natuur dan verrast! Wat is het verhaal van onze special edition Nazomerhoning? De imker vertelt...

Bestel meteen Nazomerhoning 250 gram   Terug naar de Kennisbank

"Ieder jaar trekken we vanaf 28 juli naar de heide...

... om daar de dracht van de heide mee te maken. Met 'dracht' bedoelen wij alle voorwaarden voor een goede oogst. Genoeg bloemen die voldoende vocht ontvangen uit de bodem en uit de lucht. Maar ook genoeg warmte; niet teveel en niet te weinig. Als het optimaal is geeft de bloem nectar en lokt de bloem daarmee onze bijen. Dat is wat imkers 'dracht' noemen.

In 2018 gingen we ook op pad...

... maar de verwachtingen waren niet zo hooggespannen. Het was een enorm warme en droge zomer. De hele natuur snakte naar water. En wát werden wij die zomer verrast! Nee, niet met dromerige paarse vlakten - ook niet met een geweldige honing oogst. Nee - het was maar weinig -, maar... De honing díe we in een aantal bijenkasten vonden was prachtig. Alsof de nog bloeiende gewassen juist door de warmte en droogte een kwaliteit nectar geproduceerd hadden waar geen honing tegenop kan. Vossenbes, vuilboom ofwel sporkehout - Rhamnus Frangula / Frangula Alnus. En we proeven ook wel degelijk een vleugje heide. Onovertroffen!"

Nazomerhoning kopen in potjes

Deze nazomerhoning uit 2018 is verkrijgbaar in potjes van 250 gram. Zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten. En als je wilt weten om welke bloemen het gaat? Kom dan komende zomer naar de heide. Loop met ons mee langs de bosranden en zie wat daar bloeit en groeit. Kijk, proef en geniet met ons!

Klik hier voor Nazomerhoning in de webshop   Meer lezen over honingsoorten