Bijproducten

Bijengif werking (en bijwerking) 

Bijengif heeft een positieve werking: het geeft energie, beïnvloedt de zenuwfuncties en werkt positief op spieren, pezen en gewrichten. Het effect op de zenuwen wordt veroorzaakt door de stimulering van hormoonproductie door de bijnierschors. De werkzaamheid kan worden vergeleken met die van voedingsmiddelen met werkzame stoffen, zoals koffie. Een teveel ervan kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen, te veel of te weinig urineren. Bijengif is niet aan te raden bij suikerziekte en nieraandoeningen.

In Europa is het innemen van het gif van bijen voor therapeutisch gebruik bekend sinds het midden van de 19e eeuw. Het werd toen vooral gebruikt in de homeopathie. Bijengif komt echter al veel langer voor in de volksgeneeskunde in de vorm van bijenaftreksels en verpoederde bijenangels. In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn er voor het eerst bijengif tabletten geproduceerd, maar deze zijn nooit in de handel gebracht.

kast met bijen op de heide - bijengif werking

Samenstelling bijengif

De bestanddelen zijn mellitine (40-60%), fosfolipase A (10-12%), apamine (2-3%), MCD-peptide (2%), histamine (1%) en vele andere stoffen zoals pamine, secapine, hyaluroidase, zure fosfomonoesterase, lysofosfolipase en α-glucosidase. Voor het verwerken van het gif in voedingssupplementen en verzorgingsproducten wordt het vloeibare gif gedroogd en gezuiverd. 

Meer over bijengifzalf

Allergie

Bijengif werking en allergie: Allergie voor het gif in capsule of crème is zeer zeldzaam, en voor zover wij weten, niet beschreven. Bij het injecteren van het gif van de bij door middel van een bijensteek is er echter wel een reële kans op een allergische reactie. Deze wordt in hoofdzaak veroorzaakt door de kliervloeistof waarin het gif is opgelost en niet door de werkzame bestanddelen.

Bijengif capsules

Je kunt de bijengif werking ervaren door het innemen van capsules. Bijengif capsules zijn te beschouwen als een voedingssupplement. Ze bevatten een minieme hoeveelheid gezuiverd gif, dat door de mond kan worden ingenomen. Eén capsule bevat 0,1 mg gezuiverd bijengif (Apium venenum) van honingbijen (Apis mellifera). Deze hoeveelheid komt ongeveer overeen met de gemiddelde hoeveelheid gif van een natuurlijke bijensteek en wordt aangeduid met 1 steekequivalent. Overige ingrediënten zijn vitamine C (ascorbinezuur) en cellulose. De capsule zelf is van gelatine met een vrijwaring certificaat voor BSE. Het totale gewicht van de capsule met inhoud is ongeveer 250 mg.

Bijengif capsules bekijken

bij op bloem - artikel bijengif werking

Werking bijengif bij oraal gebruik

Het is raadzaam met één capsule per twee dagen te beginnen, totdat men er zeker van is dat deze goed verdragen wordt. Bij ongewenste bijwerkingen dient men een arts te raadplegen. De meeste mensen ervaren pas de positieve werking bij één of meer capsules per dag en sommigen gebruiken er 10 per dag. Na drie weken kan men één of twee weken stoppen, zoals dat ook in de bijensteektherapie (“bee venom therapy”, BVT) wordt aanbevolen.

Bijengif zalf of crème

Bijengif creme maakt spieren en gewrichten soepel. Tweemaal daags insmeren volstaat.

Aanbevolen literatuur

M. Simics, de auteur van Bee Venom: Exploring the healing Power is in de tegenwoordige apitherapie die de laatste decennia steeds meer beoefend wordt, één van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van bijengif.

    Vindt hier onze bijengif producten Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)