Tip: recept voor het lekkerste honingtoetje voor de feestdagen

Heb je tijdens de feestdagen wat meer tijd om in de keuken te staan? Maak dan dit heerlijke toetje met honing, kaneel en ijs. Deze cinnamon honey rolls (honing-kaneel rolletjes) maken je diner helemaal af. Je maakt dit toetje het best met Nederlandse bloemenhoning in het deeg en crèmehoning in de vulling.

Foto recept voro pagina.png

Ingrediënten (12 stukjes):

Voor het deeg 

200 ml. melk (warme melk)
2,5 theelepels droge gist
2 grote eieren
80 gram gezouten roomboter (gesmolten)
540 gram patentbloem
1 theelepel zout

 

Voor de vulling

120 gram gezouten boter (bijna gesmolten)
200 gram zonnebloemhoning (U kunt ook klaver, bloemen crème of koolzaadhoning gebruiken: Zolang het maar crèmehoning is anders wordt het te vloeibaar)
2 eetlepels kaneel
120 ml slagroom (verwarmen, voor eroverheen)
Voor de frosting
170 gram verse roomkaas
80 gram gezouten boter (op kamertemperatuur)
200 gram poedersuiker
halve eetlepel vanille extract

 

Bereiding:

1. Verwarm de melk, doe deze in een kom en doe de gist erbij. Laat dit eventjes staan.
2. Smelt de boter en voeg deze met de eieren, het zout en de honing bij de melk. Mix het door elkaar.
3. Voeg beetje bij beetje de bloem erbij, niet teveel mixen. Laat het 5 minuten staan zodat de meel het vocht op kan nemen.
4. Kneed het 5-7 minuten met deeghaken in de mixer op medium snelheid (dit kan ook met de hand).
5. Doe als het erg vochtig is een beetje meel erbij, maar niet teveel. Het deeg mag een beetje plakkerig blijven.
6. Vet de deegkom in en doe het deeg erin, theedoek erover en laat het deeg rijzen op een warme plek - ongeveer 30 minuten (dit kan ook in de oven, als de oven voorverwarmd is tot 50 graden, dan uitzetten en het deeg er een half uur in doen).
7. Bereid ondertussen de vulling, door alle ingrediënten te mengen met elkaar.
8. Maak het werkblad schoon en strooi er bloem op.
9. Rol het deeg als het goed gerezen is hierop uit met een deegroller en maak een mooie vierkante lap.
10. Strijk de kaneelvulling erop uit.
11. Rol de deeglap op en snijd deze in ongeveer 12 stukjes.
12. Zet de rolletjes in een ovenschaal en laat ongeveer 20 minuten rijzen tot dubbele hoogte. Ze liggen nu tegen elkaar aan.
13. Verwarm de oven voor op 185 graden.
14. Giet de verwarmde slagroom over de gerezen deegrolletjes en bak ze 20-22 minuten in de oven.
15. Doe verse roomkaas in een kom met boter die op kamertemperatuur is. Doe er poedersuiker en vanille-extract bij. Mix het goed tot een mooie frosting.
16. Laat de rolletjes iets afkoelen, doe de frosting erover heen en eet ze lekker op! En geniet!

 

Deze kaneel-honing rolletjes smaken heerlijk bij een kop koffie of thee, en natuurlijk – vooral als ze nog warm zijn –  als dessert met een lekkere bol vanilleroomijs!

 

Bloemencremehoning bestellen   Terug naar het overzicht

 

Geschreven door:

Jannitha Verrips (Expert in koken & bakken)

Deel dit artikel