Zaaien in het voorjaar

In maart en april kun je allerlei bloemen, kruiden en groenten voorzaaien. Op de achterkant van het zakje zaad staat wanneer het precies kan. Sommige soorten zaai je direct in de volle grond, zoals goudsbloem en worteltjes. Die houden niet van verplanten.
Voorzaaien kun je doen in trays, zaaibakjes of potjes. Net wat je fijn vindt. Kies voor goede potgrond. Wij zijn fan van potgrond van Bio-Kultura, daar lees je hieronder meer over.

Tips voor het voorzaaien:

- Zaai niet te diep. De vuistregel is tweemaal zo diep als het zaad groot is.
- Gebruik niet teveel zaad in één keer. Dan komt ook alles tegelijkertijd op. Voor groenten is het bijvoorbeeld slim om elke week een paar plantjes voor te zaaien. Dan is je oogst ook verspreid.
- Zet het zaaibakje op een warme, lichte plek om te ontkiemen. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Als de plantjes opkomen, zet je ze iets koeler en nog steeds licht. Zo krijg je sterke planten die niet snel omvallen.
- Geef regelmatig water, de grond mag niet uitdrogen.
- Zie je al worteltjes aan de onderkant verschijnen? Dat is een teken dat je de plantjes moet verpotten.
- De meeste planten kunnen na IJsheiligen (15 mei) naar buiten. Maar check vooral het zakje nog even!

Bloemen buiten zaaien

Deze periode krijg je bij alle Werkbij bestellingen een gratis zakje bloemenzaad (t/m 16 april)! Het is een mix van eenjarige bloemen. Dat betekent dat je ze dit jaar zaait en ze deze zomer bloemen geven. De meeste bloemen vriezen in het najaar met de vorst kapot.
Het mengsel is speciaal samengesteld voor honingbijen. Reken maar dat het gaat zoemen in je tuin dit jaar. Er zitten prachtige bloemen in, zoals phacelia, gele mosterd, boekweit, goudsbloem, korenbloem, komkommerkruid en zonnebloem.  
Je kunt ze vanaf april zaaien, direct in de tuin. Op 22 april is de nationale zaaidag voor Bijen en Vlinders. Doe je mee in je eigen tuin?

Tips voor het buiten zaaien:

- Kies een zonnig plekje uit in de tuin, dat het liefst een beetje beschut ligt. Misschien kun je wat tegels uit de tuin halen. Als je geen ruimte hebt, kun je ook in een pot zaaien.
- De grond is heel belangrijk voor planten. Als je hele zanderige of arme aarde hebt, kun je wat compost of tuinaarde toevoegen.
- Verwijder het onkruid en hark het stukje mooi aan.
- Wil je de bloemen op rijtjes zaaien? Maak dan met een stok of (bezem)steel kleine geultjes in de grond en maak die nat. Zaai daarin de bloemenzaadjes, niet te dicht op elkaar, en maak de geultjes dicht. Je kunt ook breedwerpig zaaien. Je pakt een hand zaad en verspreidt dit over de tuin, zodat overal wat ligt. Daarna strooi je er wat grond over of hark je de zaden voorzichtig in.
- Vergeet niet regelmatig water te geven, zeker in het begin.

Bio-Kultura potgrond en compost   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Nienke Boone (Biodiversiteit ontwikkeling)

Deel dit artikel