De tuin staat in bloei

Zinnia, fijn akkerscherm en de kleurrijke dahlia's. De bloemen in de Gatherhof staan nog in volle bloei, ook al is het september. We krijgen veel aanloop in de tuin. In deze blog een kijkje achter de schermen: wat was er nodig om de tuin klaar te maken voor de bloemenpluk? 

Zo'n bloementuin ontstaat niet zomaar. Het plannen van de bloementuin begon al in de winter. Toen werd er nagedacht welke bloemen mooi zouden staan in de tuin: welke kleuren en hoogtes, op welke plek en wanneer er gezaaid zou worden. Vanaf het vroege voorjaar zaaiden we in de glazen kas. De zaailingen werden goed verzorgd.

Koud voorjaar maar uitbundige zomer

Kees Verrips, eigenaar van de Werkbij: "Elke dag water geven en goed op de temperatuur letten. Met de vorst hebben we nog een kachel aangeschaft voor in de kas." Rond IJsheiligen, dat is 15 mei, een datum waarin de kans op vorst aanzienlijk verminderd is, werden de planten in de tuin gezet. "Niet te geloven dat uit die kleine zaadjes nu deze bloemenpracht is gegroeid. Echt een wonder" zegt Nienke Boone, tuinder bij de Werkbij. "Zeker na het koude en natte voorjaar. Het kwam laat op gang maar in juli, augustus en nu in september ziet de tuin er prachtig uit. De dahlia's bloeien uitbundig en er worden de prachtigste bossen bloemen geplukt". 

Aantrekkelijk voor bijen

Alle planten zijn zo gekozen, dat ze aantrekkelijk zijn voor bijen en andere insecten. En dat is te zien. Vlinders fladderen van bloem naar bloem. Honingbijen halen stuifmeel en nectar uit de heerlijk geurende bloemen en brengen dit naar hun volk in de bijenkast. "Wil je dit met eigen ogen bewonderen? Iedereen is van harte welkom!" aldus Nienke. Tot de vorst in het najaar is er genoeg te zien en te plukken. 

 

Uitje met kinderen

De Gatherhof is ook een leuk uitje met kinderen, die onder begeleiding zelf een bosje bloemen mogen plukken. Je kunt de tuin ook ervaren met behulp van een DIY-excursie, waarmee je bijen, hommels, vlinders en bloemen ontdekt. Deze excursie haal je aan de overkant van de weg, in de Werkbijwinkel (Gatherweg 34 in Vaassen). 

Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Nienke Boone (Biodiversiteit ontwikkeling)

Deel dit artikel