We hebben weer een paar nieuwe honingsoorten! Dit keer een Spaanse en een Deense bloemenhoning. Een mooie aanvulling, want in deze maanden is er geen nieuwe (Nederlandse) oogst, maar wel veel vraag naar honing. Wil je weten waar de honing vandaan komt, en hoe we de kwaliteit checken? Je leest het hier.

Heb je wel eens gekeken op het etiket van je potje honing? Daar vind je de herkomst. Het land waar de honing is geoogst staat genoemd en je leest van welke bloemen de bijen hebben gesnoept. Het is bijvoorbeeld koolzaadhoning. Of bloemenhoning. In dat laatste geval gaat het om een mix van bloemen. In de supermarkt staat soms op een potje: afkomstig uit EU en niet-EU. Die honing kan overal vandaan komen, de daadwerkelijk herkomst is dan niet in beeld. Van deze twee, de Spaanse en Deense honing is de herkomst bekend.

Spaanse bloemenhoning

De Spaanse honing, met een heerlijke fris-zoete smaak is afkomstig van een imker uit de Zuid-Spaanse regio Almeria. Zijn bijen staan in een prachtig gebied, een laaggebergte waarnaar veel mensen op vakantie gaan. Deze voorjaarshoning is wat lichter van kleur en uiteraard lekker zoet. De smaak is net wat frisser en bloemiger dan de oranjebloesemhoning. Spaanse bloemenhoning kristalliseert niet supersnel. Lekker voor in de pap en in de yoghurt en natuurlijk op brood. Je vindt ze in potjes van 250 gram, 450 gram en potten van 900 gram. (Foto: de honing wordt in vaten geleverd in Veenendaal)

Nieuwe Deense bloemenhoning plus

Ook vind je sinds kort Deense bloemenhoning plus bij de Werkbij, rechtstreeks van de imker. We vroegen Mohammed, onze ervaren huis-imker om te proeven: hij is enthousiast! Dat zegt ons alvast veel over de kwaliteit 😊. Deze honing werd aangeleverd met een analyse van de samenstelling: ook een goede indicatie voor de kwaliteit. Voor de kenners: Deze honing heeft een mooie fructose/glucose verhouding, waardoor hij langere tijd heel mooi vloeibaar blijft. Wil je meegenieten van deze honing? We hebben genoeg!  (foto: vaten arriveren in Veenendaal). Heel geschikt voor imkers om hun voorraad mee aan te vullen, verkrijgbaar in emmertjes van 4 kg en 15 kg Bloemenhoning plus.  

Alle honingsoorten   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel