Compost in en uit je eigen tuin
Alles wat buiten leeft en groeit noemen we biodiversiteit (biologische diversiteit). Boven de grond, in de lucht, in het water en natuurlijk ín de grond. Bodemleven is letterlijk de basis van alles. In de bodem leeft en krioelt het. Denk maar aan wormen, en ook aan bacteriën, aaltjes en schimmels. Wil je het bodemleven in je tuin stimuleren? Laat dan bladeren liggen voor de wormen. Wormen trekken de bladeren ’s winters de grond in en zorgen dat de grond beter afwatert. Maak ook een composthoop of gebruik een compostbak.
Laagje op laagje gooi je tuinafval, fruitresten en (ongekookt) groente-afval op de composthoop of in de bak. Het compost dat ontstaat, voedt de bodem en verbetert de structuur. De compost klinkt enorm in, en na 8 – 12 maanden verspreid je het over de grond. Het zorgt voor een betere bloei van je planten. Zo geef je wat de natuur biedt, weer terug aan de natuur, en stimuleer je een natuurlijke kringloop! En je produceert minder afval.
Een van de meest centrale vakken in onze tuin in Vaassen is daarom de composthoop. Eind februari zijn we weer gestart met een nieuwe.
Meidoornhaag als windbreker en omheining
In de tweede helft van februari stonden er waterplassen in de tuin, na de storm. Niet handig, maar meestal hebben we in Vaassen geen overlast van water, maar eerder van droogte. Vooral de Zuidwestenwind blaast de grond droog, en daarom willen we die ‘breken’. We hebben een groene windbreker nodig, en liefst één die de biodiversiteit bevordert! Dus hebben we de afgelopen weken meidoorns geplant en ze lopen al uit. Straks snoeien we ze op ca 60 cm hoogte, zodat ze zich in de breedte gaan ontwikkelen. Ze houden de wind tegen en vormen een prachtige schuilplek voor de vogels.
Voorzaaien – aardbei en rijserwt
We hebben een vak met een nieuwe bestemming: hier komen aardbeien die we deels zelf voorzaaien. We kiezen voor verschillende soorten, die wit en roze bloeien. Aardbeien uit eigen tuin zijn echt heerlijk! En het fijne is: als je op een natuurlijke manier tuiniert weet je zeker dat je geen bestrijdingsmiddelen eet. We moeten nog even geduld hebben – maar we kijken er nu al naar uit! En wat je ook al vroeg buiten (in de kas) kunt voorzaaien: rijserwten! Ze maken snel een lange wortel en kunnen straks in de tuin (april) ook wel een tikje nachtvorst hebben.