Bijenproducten
Bijproducten

Pollen en hooikoorts

Iedereen met hooikoorts herkent het wel: een jeukende, verstopte of snotterige neus, veel niezen, jeukende en tranende ogen, een droge keel of een vol gevoel in het hoofd. Deze en andere vervelende klachten ontstaan doordat ons immuunsysteem soms te gevoelig reageert. Je maakt dan te veel histamine aan in reactie op pollen. Je kunt op een natuurlijke manier proberen om je klachten onder controle te krijgen. De inname van van pollen kan behulpzaam zijn. Met de inname van pollen moet je altijd voorzichtig beginnen, als je er niet aan gewend bent. 

Gevoeligheid verminderen met bijenpollen

Door het gebruik van pollen (stuifmeelkorrels) kan de gevoeligheid voor hooikoorts verminderen. Je immuunsysteem wordt erdoor gekalmeerd omdat het eraan gewend raakt. Het is wel belangrijk er voorzichtig mee te beginnen, en de inname van pollen heel langzaam op te bouwen. Zo voorkom je eventuele bijwerkingen en kan je lichaam er langzaam aan wennen. 
Ook propolis is een belangrijk hulpmiddel. Propolis is antibacterieel en schimmelwerend en ondersteunt je weerstand. Een combinatie van pollen en propolis is daarom vaak effectief.

Pollen in honing

Zitten er ook pollen in honing? Jazeker! Deze pollen variëren. De meeste mensen zijn allergisch voor pollen van bomen en grassen. Dat zijn windbestuivers. Die pollen worden door de wind meegevoerd, en komen overal terecht, in allerlei bloemen waar bijen stuifmeel verzamelen. Sommige honingsoorten bevatten veel soorten pollen. In bloemenhoning vind je het meest gevarieerde aanbod aan pollen.

Begin op tijd

De honing van het seizoen waarin je het meeste last hebt van pollen, kun je het beste gebruiken om je allergie terug te dringen. Eet die in de maanden voorafgaand aan dat seizoen. Heb je last van hooikoorts in de maand mei? Begin dan in februari met het eten van voorjaarshoning of fruithoning. Omdat bloemenhoning de grootste variatie aan pollen bevat, kun je deze altijd gebruiken, ongeacht het seizoen dat voor jou van toepassing is.

Meer over pollen   Terug naar het overzicht

 

Geschreven door:

Aukelien Wierenga