Uw winkelwagen is leeg
Algemene info
U kunt ook terecht in onze winkels in Emst, Haarlem, Naaldwijk (Westland), Strijbeek (Brabant) en Veenendaal. Bestel­lingen kunnen daar wor­den afgehaald. U bespaart dan verzendkosten.
Bestellingen die u per post wilt ontvangen, moeten vooraf betaald worden. U ontvangt daarvoor van ons een factuur.

Propolis

> Propolisproducten in de webwinkel
> Onze nieuwe propolislijn van het Franse laboratorium 'Propolia'

Wat is propolis?

Propolis is samengesteld uit harsen, wassen en gommen die de bijen aan hun pootjes meebrengen van de bomen. De boom gebruikt dit om gaatjes in de bast te dichten en om blad en bloemknoppen te bedekken met een dun, kleverig laagje, wat geen vocht of lucht doorlaat. Zo kunnen ziektes de boom niet binnen en bloemknoppen niet beschimmelen of rotten. Harsen kunnen uitvloeien en sluiten zo de ziektekiemen in. Hierdoor verschrompelen bacteriën, schimmels, gisten en ook virussen.

Nadat de bijen de harsen van de knoppen van bomen (vooral van populieren, kastanjes en naaldbomen) hebben verzameld, noemen we het “propolis”. Er is dan ook speeksel en bijenwas bijgemengd. Het is een bruin, geurend, en vanaf zo’n 20 graden kleverig goedje. De bijen beschermen hiermee hun broednest tegen ziektekiemen en ze dichten er gaatjes in de wand van de kast of korf mee. Zo kunnen ze een goede temperatuur voor het broednest bewaren. In een bijenkast leven in de zomer circa 60.000 bijen. Zou één van deze bijen besmet raken door een bacteriële infectie, dan zou binnen een mum van tijd het hele volk worden aangetast, met alle gevolgen van dien. Letterlijk betekent pro-polis “voor de stad”: de bijen gebruiken het als verdedigingsmechanisme voor het volk, vergelijkbaar met verdedigingswerken die vroeger rondom steden werden gebouwd.

Propolis wordt als sinds de oudheid door mensen toegepast vanwege zijn krachtige werking. Er zijn ook veel moderne wetenschappelijke publicaties over de werking van propolis. Toch mag propolis geen medicijn genoemd worden, omdat farmaceutische medicijnen onder strenge controle staan en altijd exact dezelfde samenstelling moeten hebben. De samenstelling van propolis is zeer wisselend en hangt onder andere af van het jaargetijde, de omgeving, en het bijenvolk zelf.

Potente bestanddelen van propolis zijn:

  • Harsen

  • Flavonoïden

  • Bijenwas

  • Etherische oliën

  • Pollen

  • Vitaminen, mineralen en spoorelementen
     

Gebruik propolis

Propolis is weldadig voor de huid en kan daarvoor zowel uitwendig als inwendig worden toegepast. De stof bevordert verder de reinheid van de mond- en keelholte (10 druppels op lauw water, gorgelen en doorslikken of enkele malen per dag 1 tabletje opzuigen) en zorgt voor een goede bloedcirculatie. Ook draagt propolis mild en natuurlijk bij aan het behoud van een goede blaas-, nier- en prostaatfunctie, helpt het bij ongemakken rond de menstruatie, houdt het spieren en gewrichten soepel en sterk en bevordert een goede darmflora.

Propolis is er in tabletten, tinctuur, olie, crème en capsules.


Dosering propolis

Er is geen vaste dosering aan te geven; soms zijn enkele druppels van de tinctuur (3x per dag) voldoende, maar grotere hoeveelheden zijn naar behoefte mogelijk. Aanbevolen wordt om te beginnen met 4x 10 à 15 druppels per dag te beginnen, waarvan de laatste inname voor het slapen gaan. Bij uitwendig gebruik kunt u ook heel goed propolisolie nemen. De olie brengt de propolis dieper in de huid.

Wel is een waarschuwing op zijn plaats: de praktijk heeft uitgewezen dat ongeveer één op de 2000 mensen allergisch kan reageren op propolis. Ze krijgen een jeukerig gevoel op de huid bij uitwendig gebruik, of een onaangenaam gevoel in de keel bij inwendig gebruik. Het is dus aan te bevelen propolis eerst even te testen door een druppel in de elleboogholte aan te brengen. Wordt deze plek rood en branderig, dan is gebruik af te raden.
 

Waarschuwing:
Propolis kan vlekken op uw kleding maken bij uitwendig gebruik. Doe een verband om de behandelde plek, of gebruik een oud T-shirt of een oud kussensloop. Bij kleding die u kunt wassen op 90° kunnen de vlekken worden verwijderd.