Uw winkelwagen is leeg
Algemene info
U kunt ook terecht in onze winkels in Emst, Haarlem, Naaldwijk (Westland), Strijbeek (Brabant) en Veenendaal. Bestel­lingen kunnen daar wor­den afgehaald. U bespaart dan verzendkosten.
Bestellingen die u per post wilt ontvangen, moeten vooraf betaald worden. U ontvangt daarvoor van ons een factuur.

Honing Honing en nog eens honing

> Honingproducten in de webwinkel

Honing is voor 100 procent een natuurproduct. De bijen verzamelen nectar op de bloemen. In de bijenkast gekomen onttrekken ze vocht aan de nectar, ze dikken die in en voegen er stoffen aan toe. De imker haalt de door de bijen verzegelde raten uit de kasten en slingert de honing daar uit. Deze honing wordt gezeefd en in potten gedaan. Ze blijft daarmee een kwalitatief hoogwaardig natuurproduct.

Naast de vloeibare honing kennen we de crèmehoning of pastahoning. Ze is niet doorzichtig, goed smeerbaar, loopt niet van het mes af en heeft vaak een uitzonderlijk zachte smaak. We bereiken deze kwaliteit door vloeibare honing te enten met fijn gekristalliseerde honing (we voegen 3 procent fijn gekristalliseerde honing aan vloeibare honing toe) en gedurende een aantal dagen enkele keren per dag te roeren.

Globaal zitten er in honing de volgende percentages suiker: 38 procent vruchtensuiker, 31 procent druivensuiker, 1 procent bietsuiker, 7 procent maltose en andere tweevoudige suikers, 1,50 procent meervoudige suikers. Verder komen er stoffen in voor zoals mineralen, aminozuren, kopercalcium, fosforzuur, kiezelzuur en vele andere sporenelementen.
Heidehoning bevat ook eiwitten. In honing komen geen vetten voor.

Kristallisatie
Goede honing gaat op den duur kristalliseren, wat ook wel ‘versuikeren’ wordt genoemd. De ene soort doet dat wat sneller dan de andere. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing. Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten.

Honing is erg licht verteerbaar, omdat het al een zekere voor-verteringsbewerking heeft ondergaan in het lichaam van de bij (tijdens het transport van bloem naar kast of korf). Honing is goed voor een gezonde spijsvertering, want ze wordt direct in het bloed opgenomen en geeft zo dus ook direct meer energie. Honing kan daarom voor bijvoorbeeld sportmensen een belangrijke voedingsstof zijn. Honing is niet alleen een zoetmiddel of lekkernij, maar ook een gezonde, krachtgevende voeding voor de mens - van kleuter tot bejaarde.

Soorten en smaken
Heidehoning is een zeer geurige, pittige honing en volbruin van kleur. Ze wordt ook wel de “koning onder de honing” genoemd. Heidehoning is misschien wel wat duurder, maar ze is ook dunner te smeren omdat ze zo pittig is. Goede heidehoning is zo stijf, dat, als de pot wordt omgekeerd, de geleiachtige honing er niet uitloopt. De bijenvolken worden op de heide geplaatst van begin augustus tot half september. De heide-raathoning is een delicatesse en is soms maar enige weken per jaar te verkrijgen.

Fruithoning is, de naam verklapt het al, fruitig van smaak, en minder zoet. Deze honing is licht van kleur en kristalliseert niet zo snel. Ze wordt door de bijen verzameld in de fruitboomgaarden.

Lindehoning wordt in het begin van de zomer door de bijen verzameld uit de lindebomen. De temperatuur moet aangenaam zijn, anders “honingt” de linde niet (“honingt” wil zeggen dat de bloesem nectar geeft). Lindehoning is geelgroen tot donkergeel van kleur en de smaak is een beetje mintachtig. Ze kristalliseert niet erg snel.

Klaverhoning is door de snelle kristallisatie wit van kleur. De honing blijft echter meestal smeuïg en heeft een fijn aroma. De honing smaakt een beetje naar karamel. Ze wordt ook wel “kindertjeshoning” genoemd. Deze soort loopt niet zo snel van de boterham af.

Bloemenhoning verschilt sterk van smaak, al naar gelang van het jaargetijde dat de honing door de bijen wordt gewonnen. Een heerlijke honing, ook voor wie nog nooit honing gegeten heeft. Net als de andere soorten is deze honing rijk aan vitaminen en mineralen.

Koolzaadhoning is vrij neutraal van smaak en bevordert een vrijere ademhaling. Ook als slaapmutsje wordt ze veel gebruikt. (Doe hiervoor één eetlepel honing in een beker warme melk en drink dit voor het slapen gaan met kleine slokjes op.) Koolzaadhoning wordt tot crème geroerd en blijft daarmee smeerbaar.

Tijmhoning is, net als de heidehoning, een vrij pittige honing. Tijmhoning heeft een verzachtende werking voor de luchtwegen, doordat ze slijm losmaakt. (Neem elke dag enige malen een theelepel tijmhoning, en zuig daar zo lang mogelijk op.)

Acaciahoning is een erg geurige en zachte honing, die vrijwel niet kristalliseert. Daarom is dit een goede honing voor mensen die maar af en toe honing gebruiken en niet van gekristalliseerde honing houden. Ook erg goed te gebruiken in onder andere koffie, thee en yoghurt.

Brokhoning is een stuk raathoning in een pot die is bijgevuld met vloeibare honing. Bewaar deze honing niet te lang, want als ze gaat kristalliseren is de honing niet meer vloeibaar te maken. Het is een delicatesse, en, om de dag mee te beginnen, erg lekker op een beschuit.

En we hebben nog andere soorten honing. Alle soorten zijn verkrijgbaar in verschillende verpakkingsvormen en gewichten, van potjes van 50 gram ( hotelpotjes) tot emmers van 15 kg. En ook in vaten van 300kg.