Imkers onder elkaar
Omdat we zelf ook imker zijn, weten we wat een imker nodig heeft. Imkerij De Werkbij is er voor bijen, imkers en iedereen die van bijen houdt. We zorgen voor kennis, voor ontmoeting en alle denkbare imker­ar­ti­ke­len en honingproducten.

Het bijenvolk

Respect voor het bijenvolk

Een bijenvolk bestaat uit darren (de mannelijke bijen), werksters en een koningin. Samen vormen ze een harmonieus geheel, dat op een bijzondere manier samenwerkt en gericht is op de voortplanting van het volk. Een scheppingswonder, dat we koesteren en waar we diep respect voor hebben.
Hieronder leest u meer over het nijvere bijenvolk.

De dar
De dar heeft geen angel. Zijn enige taak is het bevruchten van een koningin. Slechts weinig darren valt deze dubieuze eer  te beurt. Tijdens de paring breekt het geslachtsdeel af, waarna de dar sterft. Als de tijd van bevruchten voorbij is, worden de darren verstoten uit het volk of gedood door de werkbijen, de zogenoemde darrenslacht.

De werkster
De werkbijen hebben drieërlei taak: ze verzorgen de jonge larven, verzorgen de koningin én halen nektar en stuifmeel. Als die taak erop zit, na zes weken, sterft de werkster. Op het hoogtepunt telt een gezond bijenvolk tussen de 30.000 en 50.000 bijen.

De koningin
De koningin is de spil in de voortplanting. Zij wordt eenmalig bevrucht door verschillende darren, en doet daarna niets anders dan eitjes leggen in de raten. De koningin is te herkennen aan haar formaat. Zij is aanzienlijk langer dan de werksters en darren. Om haar snel te kunnen lokaliseren worden koninginnen vaak gemerkt door de imker.

Koninginnegelei
De koningin komt uit eenzelfde eitje als de werksters. Doordat zij echter gevoerd wordt met koninginnengelei, groeit zij uit tot een koningin. Koninginnengelei is een zeer gewild bijenproduct. U kunt het vinden in onze webshop.

Zwermen
Als het volk te groot wordt, zwermt de koningin met een deel van het volk naar een andere plek en neemt een nieuwe koningin het van haar over in de kast. Regelmatig wordt De Werkbij gevraagd dat soort zwermen weg te scheppen.
Imkers creëren meestal kunstmatig een zwerm, om te voorkomen dat zij hun bijenvolken kwijt zijn.

Nectar en honing
Bijen halen nectar om honing te maken. De honing is oorspronkelijk bedoeld als (winter)voer en om de larven mee te voeden. Imkers oogsten de honing meestal.
Als de bijen op een specifieke boomsoort of gewas vliegen, levert dat honing met een kenmerkend geur- en smaakkarakter op. Bekende voorbeelden zijn lavendelhoning en heidehoning. In onze winkel en webshop kunt u verschillende soorten honing kopen.

Stuifmeel
Tijdens het verzamelen van de nectar nemen de bijen stuifmeel mee. Dit is zichtbaar aan de gele klompjes op hun poten, als ze bij de kast aankomen. De stuifmeel wordt gebruikt om de larven te voeden. Tijdens het verzamelen van nectar en stuifmeel vindt een belangrijk proces plaats: bestuiving. Het stuifmeel wordt van mannelijke naar vrouwelijke bloemen of bloemdelen gebracht, waardoor vruchtgroei mogelijk is.

Propolis
Om kieren en naden in de bijenkast dicht te maken, gebruiken de bijen propolis. Deze harsachtige stof maken zij zelf uit stoffen van bladeren en takken en bladknoppen. Het is uitermate sterk en antibacterieel en daarom geliefd als medicinaal middel. In onze winkel en webshop kunt u verschillende propolisproducten verkrijgen.

Bijenwas
Bijen maken raten, waarin ze de larven grootbrengen en voedsel (honing) opslaan. De raten worden gemaakt van was; een stof die de bijen zelf produceren.
Imkers smelten raten na gebruik om. Van de was worden kaarsen gemaakt, of kunstraten: een soort bodems waarop de bijen hun nieuwe raten kunnen bouwen. Bijenwas heeft de kenmerkende, zoete geur van honing.

Inwinteren
Om bijen goed de winter door te laten komen, is het belangrijk dat zij als volk sterk zijn en voldoende voedselvoorraad hebben. Imkers bestrijden daarom de schadelijke varroamijt en voeren in de herfstmaanden hun bijen bij met suikerwater of apifonda (zie webshop).
In de winterperiode wordt het bijenvolk volledig met rust gelaten. Verstoring leidt tot sterfte.

Meer weten over bijen? Volg een van onze cursussen of koop een van de informatieve en leerzame boeken in onze winkel of webshop. Er gaat een wereld voor u open.